Uppsägning pga personliga skäl och arbetsgivares rätt att begära drogtest
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
I enlighet med lagen om anställningsskydd (LAS) kan en anställd inte sägas upp om det inte finns saklig grund för uppsägning. Saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl (vilket det i så fall rör sig om i ditt fall) kan bland annat vara att någon vid upprepade tillfällen har misskött sitt arbete, stulit från arbetsgivaren eller begått vissa typer av brott. Att någon kommer till arbetsplatsen påverkad av narkotika eller alkohol kan även detta utgöra grund för uppsägning. Om misskötsamheten eller anledningen till att arbetsgivaren vill säga upp arbetstagaren är tillräckligt grov kan arbetstagaren istället bli avskedad. Skillnaden mellan uppsägning och avsked är framför allt att avsked sker på en gång, man har alltså inte rätt till uppsägningstid med bibehållen lön.
Det du anger som skäl till att du är rädd att din arbetsgivare vill säga upp dig verkar dock framför allt vara saker som rör ditt liv på fritiden. I de allra flesta fall kan inte något som en anställd gör utanför arbetet och arbetstid läggas till grund för uppsägning. Att du t.ex. har en anhörig som är missbrukare och som du tar hand om är ingenting arbetsgivaren har någon rätt att ta hänsyn till, så länge det inte har lett till att du inte kan sköta ditt arbete. Din arbetsgivare har heller ingen rätt att låta vem du väljer att vara tillsammans med eller att du festar under din fritid påverka din rätt att arbeta kvar. Det är arbetsgivaren som måste visa att det finns saklig grund för uppsägning, och innan någon kan sägas upp måste arbetsgivaren ha ansträngt sig för att lösa situationen. Du har som arbetstagare rätt att få veta vad din arbetsgivare tycker att du gör fel och att rätta till detta.
Det finns ingen lag som säger att arbetsgivaren har rätt att begära att de anställda genomför drogtester. Det kan däremot vara så att ditt anställningsavtal ger din arbetsgivare den rätten. Om kollektivavtal gäller på din arbetsplats kan även detta ge din arbetsgivare rätt att begära att du genomför ett drogtest. Även om varken ditt anställningsavtal eller gällande kollektivavtal säger någonting om drogtester kan arbetsgivaren ha rätt att begära det. Detta får dock inte göras om det skulle innebära att din rätt till privatliv och personliga integritet kränktes. I princip kan man säga att en intresseavvägning ska göras mellan ditt intresse av personlig integritet och arbetsgivarens intresse av att du ska genomgå ett drogtest. Jag känner inte till något fall då det har prövats för HVB-personal, men med tanke på att det är ett arbete som utförs i närheten av unga i utsatta situationer där du har en ansvarstagande roll kan jag tänka mig att det inte vore omöjligt att arbetsgivaren har en sådan rätt att begära drogtest.
Om du vill kan du anmäla dina kollegor eller chefer för förtal, enligt vad du berättar verkar det som att det som har gjorts räcker för att klassificeras som förtal. Det måste i så fall vara en specifik person du anmäler, det är bara personer som kan dömas för brott och inte din arbetsplats. Förtal är ett så kallat målsägandebrott vilket innebär att det är du som målsägare som måste väcka åtal om det, inte en åklagare. Det är därmed du som riskerar att behöva betala processkostnaderna om du inte skulle vinna i domstolen.
Du skriver ingenting om i fall kollektivavtal gäller på din arbetsplats, eller om du är medlem i facket. Om du är medlem i något fackförbund skulle jag råda dig att höra av dig till detta för att få stöd i din situation på arbetsplatsen och hjälp med kontakten med din arbetsgivare. Det låter som att du har hamnat i en jobbig situation på din arbetsplats men att du ändå vill jobba kvar, och facket kan då finnas till hands för att hjälpa dig att genom förhandlingar lösa situationen.
Med vänlig hälsning,