Uppsägning på grund av arbetsbrist eller föräldraledighet

Min fru var mammaledig och nu när hon har återvänt till arbetet hennes arbetsgivare har sagt att de har beslutat att minska personalen på kontoret från 4 till 3. De har enats om att fördela sin arbetsbörda sinsemellan. Hon har gett henne 2 månaders uppsägningstid. De har sagt att det är en "arbetsbrist" men hennes jobb är fortfarande där, bara någon annan gör det! Är detta lagligt?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Jag utgår i mitt svar från att din fru har haft en tillsvidareanställning. Vid uppsägning av anställda gäller Lagen om anställningsskydd, LAS. En uppsägning från arbetsgivarens sida måste vara sakligt grundad. Saklig grund är antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Arbetsbrist är ett mycket brett begrepp och kan sägas omfatta alla skäl som inte har att göra med arbetstagaren personligen. Det innebär att om väl en arbetsgivare bestämmer sig för exempelvis nedskärningar så kan denne använda sig av begreppet arbetsbrist såsom en saklig, och därmed tillåten, grund för uppsägning. Därför är det tillåtet för din frus arbetsgivare att säga upp henne på grund av arbetsbrist nu när det skett en omorganisation. Det spelar ingen roll vem som faktiskt utför hennes tidigare jobb efter det att hon slutat eller på vilket sätt det utförs. Det är upp till arbetsgivaren att organisera. Om det är möjligt måste dock arbetsgivaren omplacera en anställd innan en uppsägning får ske.

Av vad som framgår ur din fråga kan det dock finnas skäl att misstänka att din frus mammaledighet är det egentliga skälet till att hon blivit uppsagd. Att säga upp en anställd av den anledningen att personen har varit föräldraledig är förbjudet. Enligt föräldraledighetslagen utgör en sådan uppsägning en förbjuden missgynnande behandling. Om din fru blivit uppsagd enbart på grund av en sådan förbjuden behandling kan uppsägningen ogiltigförklaras i domstol. Arbetsgivaren kan även tvingas betala skadestånd för inkomstförlust och för den kränkning som skett.

Om ni tror att föräldraledigheten har något att göra med uppsägningen så råder jag er att gå vidare med frågan. Är din fru medlem i något fackförbund bör ni först höra med dem. Om så inte är fallet, eller facket inte vill föra din frus talan, rekommenderar jag er att höra av er till Diskrimineringsombudsmannen.

Om ni inte tror att uppsägningen har något att göra med föräldraledigheten finns det tyvärr inte mycket mer att göra i detta läge. Men om din fru är med i ett fackförbund är det alltid bra att prata med dem ändå.

LAS hittar du https://lagen.nu/1982:80 (se 7 §)

Föräldraledighetslagen hittar du https://lagen.nu/1995:584 (se särskilt 16 §)

Vänligen,

Oskar HolmerRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000