FrågaARBETSRÄTTUppsägning och avskedande 26/02/2014
Uppsägning med återanställning med lägre lön
Hej, har en fru som har blivit uppsagd och återanställd med mindre lön. från timma per dag 68,25 till56,60,och lön från 14,611 till12,117 i månaden, och de ska göra samma saker på jobbet, alltså jobba lika mycket. Facket gör ingen ting. Hon jobbar i skolkök och det är väldigt stressigt att de ska hinna med vad de ska göra. Jag undrar är det rätt av ett företag att göra på det sätt. Jag vet inte var jag ska vända mig i detta fall, är orolig för att min fru ska må ändå sämre nu när hon ska jobba och stressa lika mycket nu med minde tid och 2,500 kr mindre i lön. Med vänlig hälsning Olof Lundemo.
Lawline svarar
Arbetsgivarens rätt att säga upp sina anställda regleras i 7 § lagen om anställningsskydd (LAS) https://lagen.nu/1982:80. Det finns två anledningar som gör att man kan säga upp sina anställda, antingen på grund av personliga skäl eller på grund av arbetsbrist. I svensk rätt gäller det att om uppsägningen inte beror på personliga skäl så är det arbetsbrist. I din frus fall har hon alltså blivit uppsagd på grund av arbetsbrist på arbetsplatsen.
Arbetsbrist innebär inte att det är en faktisk brist på arbete utan det grundar sig helt i företagsekonomiska överväganden. En domstol lägger sig inte i dessa överväganden, utan arbetsgivaren bestämmer om arbetsbrist föreligger. Det enda domstolen ser till är om uppsägningarna är en naturlig följd av den företagsekonomiska kalkylen.
I rättsfallet AD 1993:61 (https://lagen.nu/dom/ad/1993:61) så sade ett företag upp anställda som hade tillgång till tjänstebil och återanställde dem sedan till samma anställning men utan förmånen av att ha tjänstebil. Detta var tillåtet enligt domstolen eftersom det då var "brist på anställningar med tjänstebil". Uppsägningar på grund av arbetsbrist är därmed ganska subjektiva, och innebär att det svenska anställningsskyddet egentligen är ganska svagt.
I din frus fall kan det tyvärr alltså vara så att den här uppsägningen med återanställning med lägre lön är acceptabel enligt svensk rätt. Att inte heller facket opponerar sig tyder på att uppsägningen var företagsekonomiskt motiverad, eftersom företaget då inte längre hade tjänster med den lönen din fru hade tidigare. Dock brukar lönen ofta ses som skyddsvärd och det kan tänkas att en arbetsgivare inte hade kunnat använda den här metoden för att i stort sett godtyckligt kunna sänka lönen, men i nuläget finns inte mycket ur rättslig synpunkt som talar för det.
Hoppas du har fått svar!
Matilda HellströmRådgivare