Uppsägning behovsanställning

Hej.

I februari i år blev jag provanställd (75 %) på en restaurang och innan provanställningen gick ut så valde dom att avsluta den pga att dom inte hade tillräckligt med timmar till alla (går inte speciellt bra för företaget). Skrev på kontraktet om att den skulle avslutas osv, men sen frågade dom mig om jag ville jobba extra vid behov, vilket jag sa ja till. Vi skrev dock inget kontrakt på det och nu har jag fått nytt jobb och vill 'säga upp mig'. Jag har pass inbokade på schemat ca. två veckor framåt, måste jag jobba dom eller kan jag sluta omgående? Eftersom vi inte kom överens om uppsägningstid eller så menar jag... Det är inte heller några pass jag tackat ja till egentligen, dom har lagt in det på mitt schema utan att fråga om jag kan jobba just dom datumen.

mvh

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av vad som framgår i frågan verkar det som att du är behovsanställd tillsvidare. I Lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS) regleras uppsägningstid för arbetstagare och arbetsgivare. I 11 § stadgas att en minsta uppsägningstid på minst en månad gäller för båda parter. Arbetsgivarens uppsägningstid kan bli längre beroende på hur lång tid arbetet pågått, medan arbetstagaren alltid har rätt att sluta efter en månads uppsägningstid enligt lagen. Även om inget konkret anställningsavtal har skrivits kan parter bli bundna av ett sådant genom konkludent handlande, dvs. genom att du exempelvis lydit order från arbetsgivaren samt utfört arbetssysslor. Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen med en specifik bestämmelse om uppsägningstid gäller istället denna. Hade det istället gällt en provanställning, hade ingen uppsägningstid gällt för varken arbetsgivare eller arbetstagare.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!Therese YngweRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000