Uppsägning av vikariat på grund av hälsoproblem
Hej!
Jag har ett tidsbegränsat vikariat sedan juni 2017 och jag har nu fått hälsoproblem som innebär att jag inte kan vistas på en av 5 platser på mitt jobb. Har läkarintyg på detta som är lämnar till arbetsgivaren. Kan dem säga upp mig pga detta? Jag har tidigare varit tydlig med mina problem men detta respekterades inte så jag ordnade med intyg.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Utifrån frågan så tolkar jag det som att du undrar om du kan bli uppsagd på grund av att du inte kan vistas på ett ställe på din arbetsplats, på grund av ett hälsoproblem.
Det man måste titta på i ditt fall är dels huruvida den anställningsformen du har överhuvudtaget ens kan sägas upp. Om den kan det, får man undersöka om det föreligger tillräckliga skäl för att få göra det.
Kan man säga upp en tidsbegränsad anställning?
Genom ditt vikariat har du en tidsbegränsad anställning. (5 § 1 st. 2 p. lag om anställningsskydd) Tidsbegränsade anställningar kan som regel inte sägas upp i förtid, då de gäller en förbestämd tid. Syftet med dessa anställningar är att de ska gälla hela den avtalade tiden ut. (4 § 2 st. LAS) För att en tidsbegränsad anställning ska kunna sägas upp så krävs det att man har avtalat om att den möjligheten ska finnas. Det ska alltså framgå av anställningsavtalet om anställningen går att säga upp.
Ett annat alternativ för arbetsgivaren att bryta en tidsbegränsad anställning är genom avsked. Det krävs dock att det föreligger grövre förhållanden för att det ska finnas skäl till att göra det. Det är därför inget möjligt alternativ i det här fallet.
Föreligger saklig grund?
För att en uppsägning ska kunna ske krävs det att det föreligger skalig grund. (7 § LAS) Saklig grund kan antingen hänföras till "arbetsbrist" eller "personliga skäl". I ditt fall blir "personliga skäl" aktuellt, då en eventuell uppsägning i så fall skulle vara kopplad till dig personligen.
Att en arbetstagare har ett hälsoproblem, en sjukdom eller liknande är i regel inte något som gör att det anses föreligga saklig grund för uppsägning, utan det beror på hur pass påverkad arbetstagarens förmåga att utföra betydelsefullt arbete blir.
För att din arbetsgivare ska kunna säga upp dig så måste ditt hälsoproblem och det faktum att du inte kan vistas på en del av din arbetsplats, innebära att du inte kan utföra arbete av betydelse för arbetsgivaren. Det måste även vara väsentligt för din anställning och dina arbetsuppgifter att du som arbetstagare ska kunna vistas överallt. Om det inte spelar någon större roll att du inte kan visats överallt och om det finns en enkel möjlighet för andra på arbetsplatsen att utföra de arbetsuppgifter som är kopplade till den platsen, så kan inte saklig grund föreligga. Det anses heller inte finnas någon saklig grund om det finns möjligheter till att omplacera dig och kanske byta en del av arbetsuppgifterna, om det innebär att du då skulle kunna göra arbete av betydelse. (7 § 2 st. LAS)
Sammanfattning
För att du ska bli uppsagd krävs det alltså först och främst att det följer av ert avtal att det går att göra. Sedan för att det ska anses föreligga saklig grund så måste din begränsning för vistelse på arbetsplatsen innebära att du inte kan göra ett tillräckligt betydelsefullt arbete. Att möjligheten till att omplacera dig inte heller löser det och att det exempelvis inte finns någon annan som kan täcka upp för de uppgifterna du inte har möjlighet att göra. Då kan det föreligga saklig grund.
Allt detta beror helt på vad det är för arbetsplats, vad det rör sig om för arbetsuppgifter, och hur väsentligt det är för din anställning och ditt arbete att du ska kunna vistas överallt.
Hoppas du fick vägledning och svar på din fråga!