Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.

2021-07-28 i Hyresrätt
FRÅGA
Har man ångerrätt på hyresavtal? Vi vill säga upp ett avtal på en lägenhet med inflyttning 1 februari 2022 (nybygge), då kräver fastighetsägaren tre månadshyror. Kan detta vara rätt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar ifall man kan säga upp sitt hyresavtal innan tillträde och om fastighetsägaren då har rätt att kräva tre månadshyror.

Utgångspunkten vid hyresavtal är att de inte finns någon ångerrätt utan att avtalet måste sägas upp för att sluta gälla (12 kap 3 § JB). Uppsägningstiden är generellt tre månader from tillträdesdagen och gäller oavsett om man flyttat in i bostaden eller ej - den börjar i vanlig ordning löpa den dag då uppsägningen sker, oberoende av om tillträde skett (12 kap. 4 § 1 st JB). Detta innebär dessvärre att fastighetsägaren har rätt i hans påstående att hen kan kräva tre månadshyror.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95801)