Uppsägning av hyresavtal

2017-01-31 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, jag hyr ut mitt fritidshus och har andvänt ett korttidskontrakt som enbart gäller för nio månader med bestämd datum för in och utflyttning. Nu vill min hyresgäst inte bo kvar, jag har två månaders deposition som jag vill behålla, för jag anser att han borde betala för alla nio månaderna. Vad är rätt och fel, hyresgästen hävdar att han ska ha tillbaka pengarna. Gäller inte avtalet vi skrivit? Alternativt tre månaders uppsägning? Med vänlig hälsning
SVAR

Hej! Regler om hyra återfinns i jordabalkens 12 kap (hyreslagen).

Hyresavtalet ni upprättat gäller för bestämd tid, och denna tid ska även respekteras av hyresgästen. Så länge uppsägningen sker innan de tre månaderna som föreskrivs i 4 § 2 st 3 p. hyreslagen (här) finns inga hinder för dig att kräva din hyresgäst på resterande hyra alternativt behålla depositionen.

Jag hoppas du är nöjd med svaret.

Med vänlig hälsning,

Alfred Wittboldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94603)