Upprepade fortkörningsböter

2017-10-02 i Trafikbrott
FRÅGA
Finns det en begränsning på hur många fortkörningsböter man kan ha innan körkortet kan dras in?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Vad säger lagen?

Körtkortslagen [5 kap 3§ 3p] stadgar att "körkortshavaren genom upprepade brott i väsentlig grad har visat bristande vilja eller förmåga att rätta sig efter de bestämmelser som gäller i trafikens eller trafiksäkerhetens intresse för förare av motordrivet fordon eller spårvagn".

I kommentaren till paragrafen stadgas att "upprepade brott i väsentlig grad" normalt sett brukar betyda tre stycken och att i vanliga fall föranledes återkallelsen av en varning.

Vart kan du läsa mer?

Det görs självklart skillnad mellan ringa och icke ringa fortkörning och tidigare beteende i trafiken. Här kan du läsa mer angående hur fördelningen mellan ringa och icke ringa fortkörning görs samt vad den normala påföljden är för en fortkörning.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?