Upphäva en adoption

2017-02-26 i Adoption
FRÅGA
HejJag är 41 år och är adopterad från Sverige. Nu undrar jag om det finns nån möjlighet att upplösa adoptionen så jag inte förknippas med mina adoptions föräldrar
SVAR

Hej och tack för du vänt dig till Lawline med din fråga!

Enligt svensk lag kan en adoption upphävas endast om du som adoptivbarn adopteras av en annan person enligt 4 kap. 7 § Föräldrabalken (FB) (här). Det menas helt enkelt att en adoption upphör endast om du blir adopterad av någon annan än dina adoptivföräldrar. Notera att 4 kap. 7 § FB stadgar att det även måste vara någon annan adoptivförälderns make. Om dina föräldrar är skilda och har gift om sig kan inte de nya makarna adoptera dig eftersom då kommer inte adoptionen upphävas.

Sammanfattning:

Som du ser ovan så är den enda möjlighet att upplösa en adoption att du blir adopterad av en annan person.

Fördjupning:

Hur ska du gå tillväga om du vill genomföra en ny adoption?

För att genomföra en adoption krävs det tillstånd av domstol efter ansökan av den som vill adoptera enligt 4 kap. 1 § FB (här). Jag refererar ett tidigare svar för att besvara vad som ska vara med i ansökan (se här). I ansökan till tingsrätten ska den som vill adoptera dig skriva att det gäller adoption av en myndig person och era namn och personnummer ska anges. Vidare ska ansökan undertecknas av dig och den som vill adoptera dig. Personbevis ska även bifogas.

I ansökan ska även motiven anges till adoptionen. Tingsrätten vill även ha namn, adress och telefonnummer till dina nuvarande föräldrar för ge dem tillfälle att yttra sig över saken. Notera dock att de inte kan stoppa adoptionen eftersom du är myndig.

Hoppas detta gav klarhet!

Med vänlig hälsning

Anton Magnusson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95757)