Uppehållstillstånd pga. anknytning till make/maka

Hej!

Jag har permanent uppehållstillstånd I Sverige och vill gifta mig med en kvinna som har fått avlsag på sin och som därmed lär bli hemskickad till sitt hemland. Jag kan även nämna att hon är över 18 år

Kommer hon också få PUT om vi gifter oss?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor regleras i utlänningslagen(UtlL)

Den grund för uppehållstillstånd som blir aktuell är i det här fallet är uppehållstillstånd pga. anknytning. Enligt 5 kap 3 § första stycket UtlL ska uppehållstillstånd ges till 1, en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige. Så om ni är gifta kan ni göra en ansökan pga. anknytning. Om ni är makar föreligger en presumtion för att din respektive ska få uppehållstillstånd pga. anknytning till dig. Det är Migrationsverket som i det här fallet måste motbevisa att det är ett skenäktenskap, alltså ett äktenskap endast som ett sätt för henne att få uppehållstillstånd.

Detta går även enligt 5 kap 3 a § 1 pt UtlL om ni har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda samboförhållande. Förhållandet ska då framstå som seriöst. Det är din respektive, som sökande, som bevisbörda, alltså måste bevisa, att erat förhållande är seriöst och inte bara ett sätt för henne att kunna få uppehållstillstånd.

Om ni alltså har ingått ett äktenskap, eller avser att göra så, och det inte endast är för att kvinnan ska kunna få uppehållstillstånd, så är det fullt möjligt för henne att få uppehållstillstånd!!

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över och lycka till!

Gustaf ÅleskogRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000