Uppdelning av resekostnaden vid umgänge av barn

2017-07-29 i Underhåll
FRÅGA
Jag undrar vad som gäller när man som föräldrar med delad vårdnad bor på olika orter och hur man fördelar kostnader och resor mellan dom två hemmen. Jag och min dotters mamma bodde tillsammans i London, England och när vi bröt upp så ville hon flytta tillbaka till Sverige och flyttade till Arvika. Jag flyttade också till Sverige och flyttade hem till mina föräldrar i Gästrikland och körde varje fredag för att hämta och lämna mellan Gästrikland och Arvika efersom vi hade då varanan vecka och mamman vägrade diskutera delat ansvar för resor. Jag gick med på att dottern skrevs i Arvika eftersom jag inte ville ha något bråk. Mamman skrev in dottern på dagis i Arvika men vägrade diskutera dagis i Gästrikland varanan vecka. Eftersom jag inte kunde jobba pga dottern inte hade dagisplats hos mig så bestämde jag mig för att flytta tillbka till England och åkte till Sverige en vecka varje månad och bode då hos mina föräldrar tillsammans med dottern. Att jag då stod för resor mellan England och Sverige var ju självklart men mamman vägrade diskutera resor även inom Sverige. Jag har nu flyttat tillbaka till Sverige och Göteborg och planerar att ha min dotter 5åriga dotter varanan vecka långhelg, Fre-Sön tills det att hon börjar Förskoleklass. Jag undrar om jag har någon laglig grund att kräva att modern delar på resandet mellan oss? Jag förstår att hon är boendeföräldern men samtidgt så bode vi ju aldrig tillsammans i Arvika utan hon valde att bosätta sig där.
SVAR

Hej, tack för din fråga!

Ja, du har en laglig grund att kräva att modern är med och betalar resekostnaderna.

I Föräldrabalken (FB) regleras regler kring vårdnad och umgänge med barn. I FB 6:15 b står det att om barnet endast bor tillsammans med en förälder ska den föräldern vara med och betala kostnaden för de resor som sker efter barnets behov av umgänge med den andra föräldern. Hur mycket föräldern ska bidra ekonomiskt ska bestämmas med hänsyn till förälderns ekonomiska förmåga och övriga omständigheter.

Du kan emellertid välja att väcka talan i rätten om ni har svårigheter att lösa kostnadsfrågan själva. Där kan en domstol besluta om hur resekostnaden mellan er båda ska bestämmas.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Om du önskar vidare juridisk rådgivning kan du mejla info@lawline.se.

Joéla Ehnberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1075)
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?
2021-07-15 Hur länge har föräldrar försörjningsplikt till sina barn?
2021-07-12 Underhåll till barn som är 20 år?
2021-07-08 underhållsbidrag

Alla besvarade frågor (94218)