FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll23/06/2014

Underhållsskyldighet och skillnaden mellan giftorätt och äganderätt

Hej, min fru lämnar mig för en annan man. Jag vi har skrivit på papprena och skickat in. Frågan är om huruvida mina pengar är mina pengar från och med nu? Eller är hälften av dem hennes då vi fortfarande tekniskt sett är gifta i ytterligare 6månader?

Jag har förstått att jag har viss skyldighet att hon ska leva på motsvarande levnadsstandard som jag under den här perioden. Hon äger halva huset och jag har inget emot att hon bor kvar under prövotiden. Men om hon tar beslut att flytta, har jag då någon skyldighet att försörja henne då?

Tack för hjälpen, olyckligt snart skild.

Lawline svarar

Hej,

Jag utgår i mitt svar från att du och din fru har ansökt (eller enbart någon av er) om äktenskapsskillnad (skilsmässa) men att denna inte kan beviljas förrän om tidigast sex månader på grund av reglerna om betänketid.

Vad gäller frågan om vem som har äganderätten till egendomen som finns inom familjen kan följande sägas. När tingsrätten fattar ett beslut om äktenskapsskillnad och detta beslut inte längre kan överklagas, anses äktenskapet upplöst. Ett sådant beslut kommer tingsrätten att fatta ifall ni efter betänketidens slut och senast sex månader efter det på nytt ansöker om att äktenskapet skall upplösas. När äktenskapet väl är upplöst skall en bodelning genomföras mellan makarna. Fram tills en sådan bodelning är genomförd äger du din egendom vilket innebär att den rätt som din fru har till hälften av din egendom, inte övergår till en äganderätt förrän ni båda skrivit under ett bodelningsavtal. Däremot måste du tänka på att det är det är värdet av era tillgångar och skulder som de var när ni först ansökte om äktenskapsskillnad (d.v.s. då betänketiden började) som senare avgör vilka egendomsvärden som skall fördelas mellan er i en bodelning. Om någon av er försäljer egendom och förvärvar ny efter denna tidpunkt blir den nya egendomen inte giftorättsgods och ingår därför inte i bodelningen, men värdet av den egendom som maken försålde måste ändå ingå i bodelningen som ett tillgångsvärde.

Vad gäller underhållsskyldigheten kan följande sägas. Den underhållsskyldighet som föreskrivs i äktenskapsbalken och som går ut på att makarna skall kompensera varandra för utgifter som de står för utöver sina egna personliga behov gäller fram till äktenskapet är upplöst, d.v.s. när betänketiden är över och tingsrätten fattat beslut om äktenskapsskillnad. Denna underhållsskyldighet gäller även om makarna inte bor tillsammans vilket betyder att utgångspunkten är att makarna skall "leva på samma standard". Huvudregeln i ett sådant fall är emellertid att båda makarna i första hand skall stå för utgifterna för sitt eget hushåll. Utöver denna skyldighet att i vissa fall lämna underhållsbidrag har även domstolen en möjlighet att besluta om att ena maken skall ha rätt att använda den andra makens bohag. En sådan rättighet omfattar emellertid enbart en nyttjanderätt och innebär därför inte att äganderätten till bohaget förändras.

Sammanfattningsvis kan man säga, som svar på din fråga, att du behåller den fulla äganderätten till din egendom tills dess att bodelning är genomförd. Vidare fortsätter ditt underhållsansvar att gälla även ifall ni inte längre bor tillsammans, ända fram tills äktenskapet är upplöst.

Har du ytterligare funderingar är ni alltid välkommen att ställa en ny fråga!

Med vänlig hälsning,

Joel Sandin PerssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000