Underhållsbidrag efter 18 år

2017-05-11 i Underhåll
FRÅGA
Hej.Min man har sedan länge ett umgängesavtal med mamman till sina två döttrar. Det är skrivet av en advokat.Detta reglerar både tiderna ,ett förhöjt underhåll o nettoavdrag och är ej tidsbegränsatDen äldsta dottern fyllde för ett tag sen 18 år.Under de sista 2,5 åren har vi sett henna max varannan helg under 6 månader.Hon vill bara bo hos sin mammaMamman har fått fullt underhåll utan nettoavdrag pga av detta.Hon hävdar att detta ska fortsätta även efter 18 årsdagen.Skulle vara tacksam för svar på vad som gäller.Med vänlig hälsning
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som 18-åring är man myndig och kan helt enkelt bestämma själv var man vill bo. Även ett barn under 18 år får till stor del bestämma själv, eftersom hänsyn angående boende, vårdnad och umgängesfrågor tas till barnets vilja ju äldre och mognare barnet blir, enligt 6 kap. 2 a § föräldrabalken.

Om din man betalar underhållsbidrag ska han göra det så länge döttrarna går på gymnasiet fram till 21 års ålder. Skillnaden är att underhållet ska, från att barnet fyller 18 år, betalas direkt till barnet och inte till hennes mamma. Avtalet ska skrivas mellan barnet och den andra föräldern. Här är en blankett på ett sådant avtal.

Förutom de ekonomiska frågorna, är mitt bästa råd (särskilt i egenskap av att vara skilsmässobarn) att din man ringer döttrarna ofta, lär känna dem ordentligt, vara där för dem och uttrycka att han saknar dem och finns där.

Hoppas det var svar på din fråga,

Hanna Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1078)
2021-07-29 Kan man frångå underhållsskyldighet?
2021-07-28 Vad kan man göra när den föräldern som tar emot underhållsbidrag brister i sin omsorg om barnet?
2021-07-28 Får man underhållsbidrag/underhållsstöd under sommaren?
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?

Alla besvarade frågor (94364)