Underhåll till barn över 18 år

2017-09-29 i Underhåll
FRÅGA
Har en dotter på 19 år som även har ett barn på 1 år. Dom båda bodde hemma hos mig föräldern och hade mat och tak över huvudet.Dottern får inte som hon vill utan sticker till sin far och bor där och helt plötsligt har hon skaffat en lägenhet och vill kräva mig nu på underhåll för hon börjat plugga. Alltså hon stack frivilligt från boende och tak över huvudet och nu försöker få försörjning på soc och vill ha underhåll känns inte rimligt ens.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som huvudregel så upphör underhållsskyldigheten för en förälder när barnet fyller 18 år, 7 kap. 1 § 2 st. föräldrabalken (FB). Dock finns det ett undantag till detta; om barnet fortfarande går i skolan, dvs. grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning, så är föräldern fortfarande underhållsskyldig till dess att barnet fyller 21 år.

Således, om din dotter ska plugga i grundskolan, gymnasieskolan eller annan jämförlig grundutbildning så har du en underhållsskyldighet. Däremot tar man också hänsyn till barnets egna inkomster och tillgångar när underhållets storlek bestäms.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1079)
2021-08-03 Vad ingår i underhållet för barn?
2021-07-29 Kan man frångå underhållsskyldighet?
2021-07-28 Vad kan man göra när den föräldern som tar emot underhållsbidrag brister i sin omsorg om barnet?
2021-07-28 Får man underhållsbidrag/underhållsstöd under sommaren?

Alla besvarade frågor (94603)