Under vilka omständigheter utgör den gemensamma bostaden samboegendom?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Jag förstår din fråga som att du vill veta om din och din sambos gemensamma bostad utgör samboegendom eller inte och huruvida vem som har betalat för bostaden i fråga spelar in i en sådan bedömning. Bestämmelser om samboförhållanden, bl.a. vad som ugtör samboegendom, finns i sambolagen (2003:376). Jag kommer därför att utgå från denna i mitt svar.
Bodelning vid samboförhållandets upphörande
Ett samboförhållande föreligger när två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll (1 § sambolagen). Då ett samboförhållande upphör av någon annan anledning än att samborna ingår äktenskap ska deras samboegendom, i det fall någon av samborna begär det, fördelas mellan dem genom bodelning (8 § sambolagen). Märk väl att detta endast gäller om någon av parterna begär det. Skulle ni vara överens om att var och en ska behålla sin egendom så behöver ni inte genomföra någon bodelning. Märk även att en begäran om bodelning måste göras inom ett år från samboförhållandets upphörande (8 § andra stycket sambolagen).
Vad menas med samboegendom?
Med samboegendom avses sambornas gemensamma bostad och bohag under förutsättning att den har förvärvats för gemensam användning (3 § sambolagen). Den gemensamma bostaden kan exempelvis utgöras av fast egendom som någon av samborna äger (5 § 1 punkten sambolagen). Det gemensamma bohaget, å sin sida, avser möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre avsett för det gemensamma hemmet (6 § sambolagen). Däremot omfattas inte bohag som uteslutande används av den ena sambon.
Vad menas med egendom som är förvärvad för gemensam användning?
Den springande punkten för vad som kommer att räknas som samboegendom vid en eventuell bodelning är därmed att egendomen har förvärvats för gemensamt bruk. Det spelar således ingen roll vem av samborna som har förvärvat/betalat för egendomen i fråga (se t.ex. Lind, Sambolagen m.m. en kommentar (3 feb. 2023, JUNO), kommentaren till 3 §) och ÖÄ 3946-11). Det avgörande är istället avsikten med förvärvet av egendomen (prop. 1986/87:1, s. 257).
När det kommer till den gemensamma bostaden brukar denna anses vara förvärvad för gemensamt bruk om den har förvärvats under samboförhållandets gång. Har den däremot förvärvats före samboförhållandet brukar den inte anses vara förvärvad för gemensamt bruk (se t.ex. NJA 2004 s. 542). I undantagsfall kan dock en bostad som har förvärvats i nära anslutning till samboskapets ingående anses ha förvärvats för gemensamt bruk om avsikten var att den skulle användas i samboförhållandet. Det samma gäller för det gemensamma bohaget.
Vad är ett samboavtal?
Samborna har, emellertid, även en möjlighet att, genom ett så kallat samboavtal, avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen vid ett eventuellt upphörande av samboförhållandet (9 § sambolagen (2003:376)). Observera att det, däremot, inte är möjligt för samborna att avtala om att "viss egendom som inte är samboegendom ska ingå i en framtida bodelning" (se Håkansson, Sambolag (2003:376) 9 §, Lexino 2023-04-01 (JUNO)). Observera vidare att ett sådant avtal ska slutas innan eller under samboförhållandet. I lagens förarbeten samt i doktrin har det dock framhållits att det möjligtvis skulle gå att ingå ett sådant avtal även efter upplösningen av ett samboförhållande (se t.ex. prop. 1986/87:1, s. 373 (näst sista stycket), Agell & Brattström, 2016, s. 289, och Håkansson, Sambolag (2003:376) 9 §, Lexino 2023-04-01 (JUNO)).
Sammanfattning
I den mån det hus du nämner i din fråga har köpts för ditt och din sambos gemensamma bruk så kommer detta, med största sannollikhet, att utgöra samboegendom och därmed omfattas av en eventuell bodelning i händelse av ert samboförhållandes upphörande. Det spelar alltså troligtvis ingen roll att det är du som har köpt/betalat för och äger huset i fråga. Det borde dock, under vissa omständigheter, finnas en viss möjlighet (eller åtminstone inte vara uteslutet) att undata huset från en framtida bodelning genom ett samboavtal/bodelningsavtal.
Jag hoppas att du har fått ett någorlunda hjälpsamt svar på din fråga. I den mån jag har missförstått din fråga, något är oklart eller om du bara har några ytterligare funderingar så får du gärna återkomma. Detta kan du göra genom att ställa en ny fråga, vända dig till vår juristbyrå eller kontakta oss via telefon (se kontaktuppgifter nedan).
Vänligen,
Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:
Telefon: 08-533 300 04
Öppettider: Mån-fre kl. 10.00-16.00