Undantag från utmätning - bil beneficieegendom?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Vid utmätning gäller enligt utsökningsbalken 5 kap. att viss egendom undantas från utmätning. 1-4 §§ behandlar undantagen för så kallad beneficieegendom vilket kan sägas vara sådan egendom som gäldenären behöver i tillräcklig utsträckning för att den ska undantas från utmätning. Enligt 1 § 3 p får arbetsredskap och annan utrustning som behövs för gäldenärens förvärvsverksamhet eller yrkesutbildning inte utmätas om det är av ett skäligt värde. Bilar kan utgöra sådan egendom men får inte överstiga skäligt värde. I rättsfallet refererat i NJA 1989 s. 424 uttalade Högsta domstolen att en bil värderad till 20 000 kronor skulle utmätas men att 12 000 kronor skulle tillfalla ägaren för inköp av en ny bil enligt 4 §. Dessa värden måste förstås översättas till dagens värden och det är flera faktorer som måste tas i beaktande.
Även genom 1 § 1 och 2 p är det möjligt att en bil undantas för att den har ett samband med hemmet eller gäldenärens personliga bruk men där är bedömningen hårdare. Enligt 2 § ska dock hänsyn i bedömningen enligt 1 § tas till gäldenärens eventuella familj vilket talar till din fördel.
I ditt fall tycks Kronofogdemyndigheten (KFM) ha gjort bedömningen att bilen var sådan egendom som undantas enligt 1 § 3 p. Avgörande i ditt fall torde kunna ha varit den restid du har till arbetsplatsen respektive platsen för studierna. I RH 1985:131 uttalade Regeringsrätten (numera Högsta förvaltningsdomstolen) att gäldenärens bil skulle undantas utmätning eftersom restiden skulle förlängas med tre timmar om gäldenären istället skulle behöva färdas med allmänna kommunikationsmedel. Fallet kan fungera som vägledning även om tre timmar nog inte ska sägas vara en brytpunkt för när bilar undantas eller ej.
En bedömning görs i varje enskilt fall, jag kan därför inte med säkerhet avgöra om KFM:s beslut är riktigt eller inte men jag hoppas att du fått en klarare bild av hur processen går till.
MVH