Undantag från förtal
Hej.
Jag är idag 50 år. Som barn utsatte min morbror mig för fysiska och sexuella övergrepp. Han har även utsatt min mor, hans syster, för sexuella övergrepp när hon var barn.
Vad kan jag berätta och till vem kan jag berätta utan att det faller under förtal?
Vänliga hälsningar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Enligt Brottsbalken (BrB) 5 kap. 1 § definieras vad som utgör förtal. Det är när en person utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadsätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. En grundförutsättning för förtal är att uppgiften lämnats till någon annan än den utpekade.
Enligt BrB 5:1 st. 2, finns det dock ett undantag och det är när personen är skyldig att uttala sig om detta eller om det annars med hänsyn till omständigheterna är försvarligt att lämna en sådan uppgift. Sådana undantag gäller när t.ex. uppgiften är sann eller om man har skälig grund för det, vilket skulle kunna bli tillämpligt i ditt fall.
Om uppgifterna är sanna och du behöver prata med någon om vad du har utsatts för (t.ex. psykolog eller liknande), är det knappast fråga om förtal eftersom det föreligger skäliga grunder för dig att lämna en sådan uppgift.
Det framgår inte av din uppgift när du blev utsatt för dessa fysiska och sexuella övergrepp men om brottet inte är preskriberat än, kan du även vända dig till polisen och göra en polisanmälan.
Hoppas du fick svar på din fråga! Behöver du vidare hjälp, är du välkommen att ringa oss på vår telefonrådgivning: 08-533 300 04. Öppettiderna för telefonrådgivning är: Måndag - fredag kl: 10:00-16:00. Du är även välkommen att maila oss på info@lawline.se.
Lycka till!
Med vänliga hälsningar,