FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt20/12/2016

Umgängessabotage

Hej!

Min sambo har en 3-årig son med en kvinna han var tillsammans med tidigare.

Dom har fram tills Oktober haft gemensam vårdnad, men då han har flyttat ner till mig i Göteborg (från Karlstad) så har vi numera sonen varannan helg. Mamman är en hämdlysten kvinna som vill sätta dit min sambo på alla möjliga vis, från att förfalska signaturer och ljuga om föräldrapenning till att neka honom umgänge. Det är sedan tidigare bestämt att sonen skall vara hos oss på jul, detta finns även på papper, men mamman nekar nu till detta och vägrar att släppa ifrån sig sonen. Hon har gjort såhär flera gånger tidigare och det har vart flera tillfällen då min sambo inte fått träffa sin son på över en månad.

Hur gör man när sånt här händer? Min sambo är förkrossad och det enda han vill är att umgås med sin son.

Tack på förhand,

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.


Reglerna om umgänge finns i Föräldrabalken (FB). Du skriver att föräldrarna har haft gemensam vårdnad fram tills oktober så pappan flyttat, om han inte skrivit på papper så föreligger fortfarande gemensam vårdnad om barnet. Men oavsett vårdnadsform så har barnet rätt till umgänge med den som barnet inte bor ihop med (se FB 6 kap. 15 §).

Jag förstår det som att det finns ett umgängesavtal mellan föräldrarna, som nu inte respekteras av mamman. Om avtalet har godkänts av socialnämnden kan din sambo ansöka om verkställighet av avtalet hos tingsrätten i den stad där barnet bor, en ev. verkställighet kommer bara ske om det är för barnets bästa (se FB 21 kap. 1 §). Det som händer är först att domstolen ålägger socialnämnden eller socialtjänsten att försöka få mamman att lämna ifrån sig barnet frivilligt, det här får som huvudregel ta högst två veckor men tiden kan ibland förlängas av domstolen (se FB 21 kap. 2 §). Om det inte hjälper kan domstolen besluta om verkställighet, alternativen som finns då är vite, hämtning eller omhändertagande (se FB 21 kap. 3-4 §). Vid vite får mamman betala en summa om hon inte lämnar ifrån sig barnet när hon ska, vid hämtning kommer polisen att hämta sonen och ett omhändertagande sker av socialnämnden. Jag bedömer det som troligast att domstolen dömer ut vite eller beslutar om hämtning i din sambos fall. Rätten ska vägra besluta om verkställighet ifall det är uppenbart att det är oförenligt med barnets bästa (se FB 21 kap. 6 §), detta handlar främst om ny information som talar för att barnet kan fara illa om en verkställighet genomförs.

Att undanhålla ett barn från umgängesföräldern kallas umgängessabotage, och kan i vissa fall leda till att den andra föräldern får ensam vårdnad om barnet. Men djupa samarbetssvårigheter kan också leda till att den saboterande föräldern får ensam vårdnad. Avgörande i alla dessa frågor är barnets bästa.

Vidare är det brottsligt att undanhålla ett barn från den andra vårdnadshavaren och agerandet kan räknas som egenmäktighet med barn (se Brottsbalken 7 kap. 4 §). Det är ett brott som är belagt med böter eller fängelse.

Mitt råd är att din sambo kontaktar familjerätten för vidare rådgivning. Hoppas du fått svar på din fråga!


Mvh,

Rebecca AxelssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000