Tydliggör att ett nytt äktenskapsförord ska gälla istället för ett gammalt

FRÅGA
Hej, jag har en fråga ang äktenskapsförord. Vi har idag ett äktenskapsförord och vill göra ett tillägg.Vad jag förstår skriver man ett helt nytt och vad som gäller fr.o.m nu ( inklusive det nya) Men måsta man skriva /meddela att det skall ersätta det tidigare äktenskapsförordet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du säger går det inte att tillföra ändringar eller göra tillägg i ett registrerat äktenskapsförord. Önskar man göra ett tillägg eller en ändring måste man därför upprätta ett nytt äktenskapsförord. Det nya äktenskapsförordet kan upprättas med samma lydelse som det gamla, enbart med den skillnaden att tillägget som ni har önskat tillföra finns med i det nya.

Det är viktigt att att äktenskapsförordet är tydligt formulerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu, gör det därför tydligt att det är detta, inte det gamla, äktenskapsförordet som ska gälla.

Enligt 7 kap. 3 § ÄktB ska äktenskapsförordet upprättas skriftligen och undertecknas av båda makarna och sedan registreras hos Skatteverket.

Hoppas att du är nöjd med svaret på din fråga.

Med vänlig hälsning

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95727)