Tvångsförsäljning vid samägande

2017-02-14 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej! Jag är förvaltare till en man somSkildes för 6 år sedan. Makarna idag äger tre fastigheter. Efter skilsmässan flyttade frun ut. Min huvudman stannade kvar i huset och exfru fortsatte att hyra Ut två fastigheter och kännar pengar för uthyrning. Nu kräver hon min huvudman genom kronofogden 330 000 för kostnader.Min huvudman vill att alla fastigheter säljs men det vill inte exfruIngen kunde hjälpa demVad ska jag göra?Mvh
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När en fastighet ägs gemensamt av två eller flera personer blir samäganderättslagen tillämplig.

Huvudregeln är att en åtgärd som rör den gemensamma egendomen kräver samtliga ägares samtycke. Däremot stadgas i 6 § att var och en av delägarna i en samägd fastighet har rätt att ansöka till domstol om att fastigheten ska utbjudas till försäljning på offentlig auktion.

Alltså kan din huvudman ansöka till domstolen om en tvångsförsäljning av fastigheterna på offentlig auktion om hans f.d. fru inte går med på att köpa ut honom eller själv vill bli uppköpt.

Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (601)
2021-08-03 Kan delägare kräva lägsta pris vid tvångsförsäljning av fastighet?
2021-08-01 Kan en offentlig auktion stoppas av en delägare?
2021-08-01 Äganderätt av gemensam hund efter samboförhållande upphör
2021-07-27 Överlåtelseförbud och samägande samtidigt

Alla besvarade frågor (94634)