Turordningsreglerna i LAS

Hej, har en akutfråga angående arbetsrätten och LAS. Min arbetsgivare ska nu säga upp folk pga arbetsbrist och jag är den som kom in sist, men under min anställning var det tre anställda som frivilligt sa upp sig och gick till en annan arbetsgivare , men efter en tid återgick de tillbaka till min arbetsgivare , borde de inte då komma sist i turordningen? Allt annat verkar ju väldigt ologiskt? 

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga!

Vid uppsägning på grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren precis som du antyder iaktta turordningsregler. Dessa turordningsregler stadgas i 22 § LAS, och enligt fjärde stycket bestämt turordningen i varje arbetstagares sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid. Den anställningstid som får tillgodoräknas är hela anställningstiden i företaget, oberoende av anställningens art eller omfattning. Någon begränsning av anställningstiden bakåt i tiden finns inte heller.

Det bör emellertid poängteras att dessa turordningsregler är dispositiva. Det innebär att det är möjligt att genom kollektivavtal föreskriva vissa begränsningar gällande vilken anställningstid som får åberopas. Du bör därför se över gällande kollektivavtal och se om det finns någon sådan begränsning i ditt fall. Om så inte är fallet kommer de tre anställda som återkommit till din arbetsgivare att få räkna sin sammanlagda tid hos arbetsgivaren.

Lycka till!

Vänliga hälsningar, 


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000