Turordningsregler vid uppsägning utan kollektivavtal

Jag har en kompis som, tillsammans med en kollega, har mist sitt arbete pga. arbetsbrist. Företaget har inget kollektivavtal och arbetsgivaren har inte gått efter "sist /först ut-principen". Det finns fyra personer som anställts efter av min vän och hennes kollega blev anställda och ändå har de andra kvar sitt arbete.

Visst har arbetsgivaren brutit mot någon lag? Vad kan jag ge för råd till min kompis? Hon är väldigt frustrerad och vill att jag hjälper henne.

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Du har angett ytterst få omständigheter och det är därmed svårt att ge dig mer än ett allmänt svar.

När ett företag saknar kollektivavtal och säger upp arbetstagare med anledning av arbetsbrist är lagen om anställningsskydd applicerbar. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren iaktta flertalet turordningsregler.

En arbetsgivare med högst tio arbetstagare, oavsett antalet turordningskretsar, får innan turordningen fastställs undanta högst två arbetstagare som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Vid beräkningen av antalet arbetstagare hos arbetsgivaren ska en del arbetstagare bortses, t ex arbetstagare som med hänsyn till arbetsuppgifter och anställningsvillkor får anses ha företagsledande eller därmed jämförlig ställning. Den eller de arbetstagare som undantas har företräde till fortsatt anställning. Om en arbetsgivare har flera driftsenheter, fastställs en turordning för varje enhet för sig. Enbart den omständigheten att en arbetstagare har sin arbetsplats i sin bostad medför inte att den arbetsplatsen utgör en egen driftsenhet. Turordningen för de arbetstagare som inte undantagits bestäms med utgångspunkt i varje arbetstagares sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde. Kan en arbetstagare endast efter omplacering beredas fortsatt arbete hos arbetsgivaren, gäller som förutsättning för företräde enligt turordningen att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet (29 § lag om anställningsskydd).Om din vän önskar hjälp med att se över uppsägningen och om turordningsreglerna följs enligt LAS rekommenderar jag att hon bokar en tid hos en av våra jurister. Hon kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Med vänlig hälsning,

Lenita PetterssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000