Turistvisum i Sverige

2021-07-31 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Får ens pojkvän från usa åka till Sverige på ett turistvisum i syfte att kanske fria till en?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Turistvisum

Det finns inget som hindrar att en person som kommer hit på ett turistvisum sedan friar i Sverige under den tiden. Personen behöver ha ett visum för turistbesök och för att få ett sådant visum finns det vissa krav.

Det krävs att man har ett pass som är giltig minst tre månader efter det att visumet har slutat gälla. Passet ska vara utfärdat den senaste tioårsperioden och ska ha minst två tomma sidor. Utöver detta måste man kunna beskriva syftet med besöket samt ha pengar till hemresan och pengar till att vara i Sverige. Det behöver också finnas en individuell medicinsk reseförsäkring som täcker de kostnader som kan uppstå i samband med bland annat akut läkarhjälp. En ytterligare förutsättning är att man måste kunna visa att man har för avsikt att lämna Sverige när visumet går ut.

Du kan läsa mer om visum på migrationsverkets hemsida, här.

Sammanfattningsvis

Det finns alltså vissa krav för att få ett turistvisum i Sverige, bland annat att man har för avsikt att lämna landet när visumet går ut. Kopplat till din fråga är det alltså okej att din pojkvän, när han har fått ett turistvisum friar till dig i Sverige.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Ebba Frisk
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1329)
2021-09-23 Hur länge finns uppgifter kvar i belastningsregistret?
2021-09-22 Ofullständig fråga
2021-09-20 Vart ska man vara folkbokförd vid studier på annan ort?
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?

Alla besvarade frågor (95870)