Tömma förråd utan lov
Hej!
Då jag häromdagen gick upp till mitt vindsförråd (hyresrätt) var låset bytt, alla mina saker borta och någon annan hade ställt in sina grejer där. Sist jag var där var på sensommaren för att hämta ett tält då lägenheten var extremt varm i hettan.
Fastighetsskötaren sa vid uppringning att förrådet inte var mitt (haft det i 7 år, blev tilldelad av tidigare hyresägaren) och att de brukar kasta saker när de inte får tag på ägaren (inga lappar i brevlådan eller uppsatta i trapphus eller hiss).
Jag satte upp en lapp i hissen och fick kontakt med de som nu fått förrådet, de hävdade att de fick tillgång samma dag som de undrade vilket förråd de skulle ha, så det har gått ruskigt fort. Jag har förlorat egendom för tusentals kronor, mountainbike, hemmastudio, hockeyutrustningar med tillhörande bag, resväska, julsaker (jag firade på annan ort så de stod kvar) fiskespö mm
De har alltså brutit sig in och stulit mina ägodelar.
Vad kan jag göra?
MVH
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
En hyresvärd har inte rätt att varken slänga eller flytta en hyresgäst saker från dennes förråd utan vidare oavsett om förrådet är låst eller olåst. Gör hyresvärden detta kan denne göra sig skyldig till olovligt förfogande (10 kap 4§ Brottsbalken) respektive egenmäktigt förfarande (8 kap. 8§ Brottsbalken).
Om det finns anledning för en hyresvärd att exempelvis tro att egendom ur uppenbart övergiven eller kastad så kan hyresvärden ha rätt att disponera och t.ex. slänga egendomen.
Men hyresvärden måste förhålla sig till bl.a. Lagen om hittegods som stadgar att föremål som inte är övergivna, kan antas ha visst värde, men inte kan härledas till viss person, skall av den som hittar föremålen anmälas till Polismyndigheten. Är inte ägaren till hittegodset känd inom tre månader från anmälan tillfaller sakerna upphittaren och kan då slängas, 4§.
Även hyreslagen reglerar egendom. Har en hyresgäst flyttat och lämnat kvar saker i t.ex. ett förråd har hyresvärden rätt att kasta sakerna om det gått tre månader från det att hyresvärden skriftligen eller muntligen uppmanat hyresgästen att ta hand om egendomen eller sex månader från det att hyresgästen flyttat från lägenheten, enligt 12 kap. 27§ Jordabalken.
Detta behandlades ganska nyligen i ett mål, Malmö tingsrätts dom den 2 februari 2017 i mål nr B 5026-16, där hovrätten dömde den tilltalade för egenmäktigt förfarande. Målet gällde en vice ordförande i en bostadsrättsförening som flyttat en del av bostadsrättsinnehavares saker från ett förrådsutrymme. I målet fann hovrätten att det var klarlagt att vice ordföranden tillgripit det angivna godset ur det låsta förråd som disponerats av bostadsrättsinnehavaren, och att vice ordföranden inte haft rätt att tillgripa godset. Åklagaren i målet poängterade även att om man ska vidta en sådan åtgärd måste man tydligt sätta upp lappar och spara sakerna i tre månader.
Utifrån det ovan angivna rekommenderar jag att du pratar med hyresvärden/fastighetsskötaren igen och ger hen denna information. Kan ni inte nå någon överenskommelse gemensamt om exempelvis kompensation för värdet av den egendom som du förlorat kan du gå vidare och göra en polisanmälan.
Vill du gå vidare ytterligare kan du sedan även kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem där, kontakta Hyresnämnden, eller ta kontakt med ett juridiskt ombud.
Vill du göra en tidsbokning hos Lawlines jurister ringer du på telefon 08-533 300 04, vardagar kl. 10-16, eller fyller i webformuläret på vår hemsida.
Vänliga hälsningar,