Tidsfrist avseende bodelning för sambor

FRÅGA
Jag och min föredetta sambo har separerat. Vi har ett hus gemensamt, där vi båda står för lånet men han som ensam ägare. Huset köptes tillsammans i ett samboförhållande. Han har ej velat gå in till banken och lösa ut mig ur huset, han bara förtalar allt. Nu har det gått mer ön ett år efter seperationen och ingen bodelning har skett mycket pga av att han ej vill samarbeta och lösa detta. Vad kan jag göra för att bli fri och få min del i detta?Sitter i en svår situation då han inte ens vill ta en diskussion i detta per telefon.
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När ett samboförhållande upphör och någon av de tidigare samborna begär det ska en bodelning göras, 8 § första stycket sambolagen. En sådan begäran ska göras senast ett år efter att samboförhållandet upphörde, 8 § andra stycket sambolagen. Ett samboförhållande upphör bland annat då samborna flyttar isär, 2 § sambolagen.

Du har inom tidsfristen uppgett för din före detta sambo att du begär en bodelning, det finns inga formkrav för hur en begäran om bodelning ska gå till och den kan således ske muntligen.

Då din före detta sambo inte verkar vara särskilt samarbetsvillig vad avser bodelningen, är ett alternativ att begära att rätten förordnar en bodelningsförrättare. 26 § sambolagen samt 17 kap. 1 § äktenskapsbalken. Du uppger att det redan har gått mer än ett år sedan er separation, det är därför viktigt att tänka på att det är du som har bevisbördan för att du begärt bodelning till din före detta sambo inom tidsfristen.

Med vänliga hälsningar,

Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2968)
2021-08-03 Sambo har inte betalat för möbler, har man ändå rätt till hälften?
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?

Alla besvarade frågor (94634)