Tidpunkt för ansökan om underhållsstöd

2017-11-06 i Underhåll
FRÅGA
Hej, efter några jobbiga år med min man som är missbrukare och hade bara tillfälligt jobb med låg inkomst tills juni 2017 (då fick han tillsvidareanställning) så skickade jag nu ansökan om stämning- äktenskapsskillnad. Vi bor fortfarande tillsammans i ett hus som vi köpte 2015 50/50, men han har inte deltagit i gemensamma dotterns försörjning på jättelänge. Jag betalar själv bostadslånet och flesta räkningar samt mat, kläder, resor, aktiviteter osv för barnen (har också en son 15 år från tidigare förhållande). Nu är jag tvungen att söka något boende för att det inte går att stanna under samma tak med honom. Det betyder att jag ska betala en hyra plus de räkningarna som gäller huset (det står mitt namn på fakturorna). Undrar om jag kan söka underhållsstöd för dottern redan nu eller det blir först efter att skilsmässan blir fullföljt? Tack
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Fram till barnens 18-årsdag svarar ni som föräldrar för barnens underhåll var och en efter er förmåga, se Föräldrabalken 7 kap 1 § st 1 (här). Ni är även underhållsskyldiga under den tid barnen går i skolan efter det att de fyllt 18 år, senast tills barnen fyllt 21, se Föräldrabalken 7 kap 1 § st 2 (här).

Om ett barn bor hos ena föräldern ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Om barnet däremot bor lika mycket hos båda föräldrarna så behöver ingen av föräldrarna betala något underhåll.

Då ni ska separera och således i fortsättningen inte bo ihop så blir underhållsbidrag aktuellt. Av din fråga tolkar jag det som att dottern kommer att flytta med dig. Det blir därmed din man som ska betala underhållsbidrag till dig, och detta ska ske från den tidpunkten ni flyttar isär och er dotter inte längre bor med sin pappa.

Först och främst ska ni föräldrar försöka komma överens om underhållsbidrag själva. Om det inte går, eller om pappan inte kan betala, kan du få underhållsstöd från Försäkringskassan, vilket ligger på 1 573 kronor i månaden.

Då din man inte tidigare deltagit i din dotters försörjning och hans inkomst är mycket låg är det sannolikt att han inte kommer att betala underhållsbidrag till dig. Mitt råd är dock att ni först försöker komma överens om underhållsbidraget. Om ni inte lyckas avtala om det på egen hand kan ni få hjälp av försäkringskassan, kommunen och sist tingsrätten. Först efter detta bör du ansöka om underhållsstöd. Men som svar på din fråga är det inte skilsmässan i sig som avgör när underhållsbidraget respektive underhållsstödet blir aktuellt, utan från den tidpunkt ni flyttar isär.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1089)
2021-09-08 Föräldrars underhållsskyldighet
2021-09-02 Underhållsskyldighet för omyndiga barn och dess egna barn
2021-08-31 Hur mycket ska man betala i underhåll till utflyttat barn?
2021-08-31 Hur förändras underhållsbidrag då barnet flyttar hemifrån? + Hur beräknas underhållsbidraget?

Alla besvarade frågor (95727)