Testamente och samboegendom

2017-06-25 i Sambo
FRÅGA
"Bodelningsegendom:Den av oss efterlevande sambor har rätt att få sin ägarandel av vårt gemensamma samboegendom och av annan egendom som vi äger tillsammans. Den av oss efterlevande sambon har också rätt att på sin testamenteslott erhålla den andres del av vår gemensamma samboegendom och av annan egendom som vi äger gemensamt. Samboegendom är egendom som vi har förvärvat för gemensam användning. Sambon skall begära bodelning senast när bouppteckning förrättats."Testamenteutdrag från min avlidna mor.Min mor och sambo ägde en kolonilott ihop och nu undrar jag om sambon har full rätt på denna enligt ovan. Jag kan inte tolka det. Eller om dödsboet äger halva och jag som enda bröstarvinge då har rätt till 50%?Tacksam för hjälpen!
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Kolonilotten

Så som det är uttryckt i testamentet innebär det att din mors sambo har rätt till hela kolonilotten (sin ägarandel samt din mors del) vilket framgår av meningen "Den av oss efterlevande sambon har också rätt att på sin testamenteslott erhålla den andres del av vår gemensamma samboegendom och av annan egendom som vi äger gemensamt."

Laglott

Som bröstarvinge har du alltid rätt till laglott som minimum, vilket är hälften av vad du hade fått enligt lag om inget testamente hade funnits (7:1 ÄB). Det du skulle ha fått enligt lag om inget testamente hade funnits, då du är enda bröstarvinge, är all din mors kvarlåtenskap (det hon äger helt eller delvis) (2:1 ÄB). Laglotten är därmed halva värdet av allt det din mor äger.

Exempel

Ett exempel på detta är om din mor och hennes sambo äger ett hus värt 1 000 000 kr och kolonilotten är värd 100 000 kr och din mor äger hälften av vardera egendom. Då hade du haft rätt till 500 000 kr + 50 000 kr = 550 000 kr enligt 2:1 ÄB om inget testamente hade funnits. Oavsett om testamente finns och hur det än är utformat, har du rätt till åtminstone 550 000 / 2 = 275 000 kr.

Ditt arv enligt testamentet

I ditt fall finns ett testamente som säger att hennes sambo får allt som är hennes samboegendom (förvärvat för gemensam användning) eller egendom som är samägd med sambon. Detta innebär att du har rätt till allt som inte är hennes samboegendom eller samägt med hennes sambo.

Om det som inte är samboegendom eller med sambon samägd egendom understiger din laglott så har du rätt att även få ut så mycket från samboegendomen eller den med sambon samägda egendomen (t.ex. kolonilotten) som behövs för att du ska få ut din laglott.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Du är välkommen att ställa fler frågor!

Med vänliga hälsningar

Michelle Gaudin González
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (492)
2021-07-26 Överlåta arv till mamma som var sambo med avliden pappa
2021-07-14 Tolkning av testamente mellan sambor
2021-07-14 Vad händer med bostadsrätten om ens sambo dör?
2021-06-30 Bodelning vid samboförhållandets upphörande

Alla besvarade frågor (94233)