Testamente och efterarv

2017-01-23 i Efterarv
FRÅGA
Hej! En kusin till min mamma har dött och hon har testamenterat allt till mig och min bror.Hon har varit gift, och har inga andra levande släktingar. Mannen dog 1990. Dom har inga barn. Hennes man har syskon och syskonbarn. En bouppteckning gjordes efter hans död.Hur ska vi fördela arvet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din mammas kusin fick troligen ta över/ärva hennes mans kvarlåtenskap vid hans bortgång, detta i enighet med 3:1 ÄB (Ärvdabalken). Denna ärvde hon med fri förfoganderätt, vilket innebär att hon exempelvis fick spendera denna som hon ville. Hon fick dock inte testamentera bort kvarlåtenskapen, vilket framgår av 3:2 1st ÄB. Hade hon ärvt kvarlåtenskapen med full äganderätt hade hon dock fått göra vad hon ville med arvet, inklusive testamentera bort det.

Anledningen till att hon ärvde av sin man med just "fri förfoganderätt" och inte "full äganderätt" är på grund av att mannen har arvingar vid liv i andra arvsklassen i form av syskon och syskonbarn, 2:2 ÄB. Dessa har rätt till efterarv, vilket innebär att de ärver av din mammas kusins man efter att din mammas kusin gått bort.

Det faktum att testamentet gäller "allt" gör det dock inte ogiltigt i sig. Däremot ska arvingarna efter din mammas kusins man få ut sitt arv först innan testamentet kan verkställas.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Karolina Jivebäck
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Efterarv (792)
2021-07-29 Hur fördelas efterarvet?
2021-07-29 Särkullbarn som avstår sitt arv till förmån för efterlevande make - efterarvsrätten är en andelsrätt
2021-07-26 Syskons arvsrätt
2021-07-12 Efterlevande makes arvsrätt och efterarv

Alla besvarade frågor (94414)