Tar barnens partners del av arvet efter oss föräldrar?

Arvsfråga Vi har två barn varav dottern är sambo med två döttrar tillsammans Och våran son som har avlidit var gift och hade ett barn Nu undrar jag om vår dotter och vårat barnbarn efter vår son ärver oss rakt av Utan sonens hustrus inblandning Och gäller det lika för våran dotter som sambo?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag uppfattar er fråga som att ni undrar om era barn och barnbarn kommer att ärva er direkt utan att deras respektive partners får del i arvet. För att besvara er fråga utgår jag från reglerna om arv som finns i Ärvdabalken (ÄB).

Era barn räknas i lagens mening som era bröstarvingar och är därför de första som ärver er (2 kap. 1 § ÄB). Arvet kommer att delas lika mellan era två barn. Då er son har avlidit och endast personer som är vid liv kan ta del av ett arv, så kommer hans del av arvet att gå vidare till er sons barn istället. (2 kap. 1 § andra stycket ÄB)
Sonens hustru och er dotters sambo kommer däremot inte ta del av något arv efter er eftersom de inte är arvingar till er och har därmed ingen arvsrätt.

För att känna er extra trygga så finns alltid möjligheten att skriva ett testamente där ni kan fördelar era tillgångar till de personer som ni vill ska ärva av er. (9 kap. 1 § ÄB)
Ni kan då även ange att det som personen får i arv ska vara personens enskilda egendom, vilket gör att arvet inte ska inkluderas i en eventuell bodelning som görs bland annat vid skilsmässor.

Summeringsvis kommer alltså er dotter och ert barnbarn efter er son att ärva er utan att sonens hustru eller dotterns sambo har en del i arvet.

Jag hoppas att ni har fått svar på er fråga, om ni har fler funderingar är ni välkomna att ställa fler frågor till oss på Lawline.

Vänliga hälsningar,

Lisette Andersson OlssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo