Täcker äktenskapsord nya tillgångar?

FRÅGA
Hej, jag undrar om man har skrivit äktenskapsord på ett AB dvs knutet till det bolagets organisationsnummer så att det är enskild egendom. Om man sen startat upp ett holdingbolag med nytt organisationsnummer som blir moderbolag till det första där det finns äktenskapsord. Vad gäller då i Moderbolaget, måste man skriva ett nytt äktenskapsförord för att de tillgångarna i det bolaget ska vara enskild egendom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Jag förstår det som att det existerande äktenskapsförordet endast nämner att ditt AB är en enskild egendom. Alltså är det endast denna saken som innefattas i äktenskapsförordet.

Som jag uppfattar situationen skulle jag säga att endast ditt AB är det som täcks av äktenskapsförordet, medan det nya moderbolaget är att anse som eran gemensamma egendom. Detta beror på att tillgångarna inte hör till det bolaget som ni gjorde till enskild egendom genom erat nuvarande äktenskapsförord. Det betyder att ett nytt äktenskapsförord måste skrivas och registreras hos skatteverket. (Äktenskapsbalken 7 kapitlet)

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Isak Heijbel
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (905)
2019-04-19 När får äktenskapsordet sin betydelse?
2019-04-19 Utgör bilarna enskild egendom eller giftorättsgods?
2019-04-18 Vad kostar det att upprätta eller ändra ett äktenskapsförord?
2019-04-18 Enskild egendom på gemensamt bankkonto - hur fördelas det?

Alla besvarade frågor (67977)