Syskons arvsrätt

2017-11-08 i Arvsordning
FRÅGA
2 kap. 2 § ÄrvdabalkenMin moster har avlidit, hon var änka och inga bröstarvingar finns. Hon har haft femsyskon som alla är döda, men en av syskonens maka fins kvar i livet. Alla syskonen har barn som alla är i livet. Det finns en efterarvinge till min mosters avlidna make.Nu undrar jag hur det är i fallet där broderns maka finns kvar i livet. Ärver hon eller hennes barn den andel som faller på hans rätt? Spelar det någon roll om bodelning har gjorts efter makens dödsfall?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det inte finns några bröstarvingar till den avlidne så delas arvet lika mellan dennes föräldrar. Lever inte längre föräldrarna så fördelas arvet mellan varje förälders bröstarvingar, dvs den avlidnes syskon. Har något av syskonen avlidit men efterlämnat bröstarvingar så tillfaller syskonets del i arvet dem, 2 kap. 2 § Ärvdabalken. Således har alltså inte din mosters brors änka någon arvsrätt utan arvet tillfaller hans barn.

Hoppas svaret var till hjälp och lycka till!

Julia Stenslund
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1663)
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?
2021-09-08 Om rätt att ärva efter sina mor-och farföräldrar
2021-09-06 Vem ärver om det inte finns ett testamente?

Alla besvarade frågor (95665)