Syns omhändertagande enligt LOB i belastningsregistret och i så fall hur länge?

2018-10-21 i Polis
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga angående LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer)Vad händer om man blir tagen, berusad en utekväll, av polisen för LOB? Kommer det sitta i register och hur länge sitter den?
SVAR

Hej, stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om det här hittar du bl.a. i lag om belastningsregister och lag om omhändertagande av berusade personer m.m. (LOB).

Ett omhändertagande enligt LOB syns inte i belastningsregistret (3 § lag om belastningsregister motsatsvis). Ett sådant omhändertagande är snarare tänkt som en ordningsåtgärd poliser och ordningsvakter kan använda sig av när någon är för berusad för att ta hand om sig själv så att denne utgör en fara för sig själv eller någon annan (1 § LOB).

Det skrivs dock en rapport om omhändertagandet som Polismyndigheten informerar bl.a. Transportstyrelsen om (5 kap. 5 § Förordning om vägtrafikregister). Uppgiften syns i vägtrafikregistret i två år. Ett omhändertagande enligt LOB kan alltså eventuellt påverka möjligheten att fortsatt inneha körkort och möjligheten att få körkortstillstånd, men syns inte i belastningsregistret.

Hoppas att det här var till hjälp! Återkom gärna om du skulle ha fler frågor.

Med vänlig hälsning,

Ida Ljungberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (177)
2019-01-17 Fråga om när upphittaren till hittegods blir ägare till denna enligt lag om hittegods, tillika fråga om hur ett överklagande till förvaltningsdomstol görs
2019-01-11 Kan jag ta del av en nedlagd polisanmälan?
2018-12-30 Polisens våldsanvändning
2018-12-25 Fråga om vad som händer efter polisanmälan

Alla besvarade frågor (64440)