Synkrav för B och AM-körkort

2020-07-28 i Trafik och körkort
FRÅGA
Jag fick mitt B-körkort indraget 2015 pga synfältsdefekter,nu undrar jag om det är möjligt för mig att ta ett AM- körkort?MVH
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna kring kraven för att få körkort finns b.la i körkortslagen och transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m.

För att få körkortstillstånd krävs det att du med hänsyn till dina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon. Avseende medicinska förhållandena förutsätts det b.la att du har en tillfredsställande syn för att köra det fordon (i detta fall AM) du ansöker om tillstånd för (3 kap. 2 § första och tredje stycket körkortslagen).

Synkraven för att bli behörig att ta AM-körkort är detsamma som vid B-körkort (2 kap. 1-7 § transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m.).

Sammanfattning

Eftersom synkraven för att bli behörig att ta AM-körkort är detsamma som vid B-körkort innebär det att du inte kan ta AM-körkort så länge som du fortfarande har kvar de syndefekter som medförde att ditt B-körkort blev indraget.

Vänliga hälsningar,

Emlika Magnusson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (811)
2020-11-26 Kan jag ta nytt körkort i Tyskland om mitt svenska körkort är återkallat?
2020-11-24 Vilka kan konsekvenserna bli vid olovlig körning för en 16-åring?
2020-11-23 Vad gäller vid fortkörning och olovlig körning?
2020-11-23 Vad händer om jag inte genomfört uppkörningen när jag kör olovligt?

Alla besvarade frågor (86521)