Svenskt medborgarskap genom ansökan till migrationsverket

2019-05-09 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej. Jag är svensk medborgare ända sedan födelsen. Just nu planerar jag att flytta till Turkiet. Om jag vill gifta mig/bli sambo med en kvinna som bara har turkiskt medborgarskap, hur ska jag gå tillväga om jag även vill göra så att hon får svenskt medborgarskap? Som sagt, jag planerar att stanna kvar i Turkiet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är möjligt att förvärva medborgarskap genom ansökan till migrationsverket. För att denna ansökan ska beviljas och din framtida fru/sambo bli svensk medborgare krävs att visa förutsättningar är uppfyllda.

1. Hon måste kunna styrka sin identitet. Denna identitetsprövning omfattar namn, födelsetid och vanligtvis medborgarskap.

2. Hon måste ha fyllt 18 år.

3. Hon måste ha ett permanent uppehålls tillstånd i Sverige.

4. Hon måste ha haft s.k. hemvist i Sverige i 5 år. Detta innebär att hon måste bo i Sverige.

5. Hon måste även ha haft och kan väntas ett hederligt levnadssätt. T.ex. tidigare kriminalitet är något som skulle kunna påverka ens chanser att få svenskt medborgarskap.

Detta är huvudregeln för att kunna få svenskt medborgarskap genom ansökan (11 § lag om svenskt medborgarskap). Det finns dock vissa undantag. Ifall sökanden är gift eller sambo med en svensk medborgare kan det vara möjligt att få svenskt medborgarskap även om inte alla villkoren är uppfyllda (12 § lag om svenskt medborgarskap). Migrationsverket kommer då att göra en bedömning om medborgarskap ska beviljas trots att alla villkor inte är uppfyllda. I praxis har ansökan om medborgarskap t.ex. beviljats efter att den som ansöker har bott i Sverige i 3 år samt varit gift/sambo med den svenska medborgaren i två av dessa år.

Du skriver att du planerar att stanna i Turkiet. Det kommer dock inte vara möjligt för din sambo/fru att få ett svenskt medborgarskap ifall hon inte bor i Sverige i några år.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Josefin Tegnvallius Boklund
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (918)
2019-10-12 Kommer vårt barn att få svenskt medborgarskap när det föds?
2019-10-11 Behövs arbetstillstånd för EES-medborgare efter 3 månader i Sverige?
2019-10-09 Kan en person som har uppehållstillstånd och svenskt id-kort åka till Tyskland utan pass?
2019-09-30 Ansökan om uppehållstillstånd

Alla besvarade frågor (73747)