Svarttaxi och kravet på yrkesmässig trafik

2020-06-29 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! Hur lyder lagarna runt svarttaxi och vad räknas riktigt som svarttaxi. Givetvis förstår jag att en person som kör en hel lördagkväll och skjutsar folk mot betalning är en svarttaxi, men om jag hämtar mina kompisar som ber om skjuts så ska jag väll kunna ta en slant för bensin och tid utan att det blir en svarttaxi. En "bilpool" mellan 4 arbetskolegor där man byter av varandra med körningen till jobbet har jag väldigt svårt att se som svarttaxi men kan det räknas som det om någon paragrafryttare till polis stoppar en?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Brottet som brukar kallas för svarttaxi heter olaga yrkesmässig trafik. Enligt 5 kap. 1 § yrkestrafiklagen (2012:120) följer att den som uppsåtligen bedriver yrkesmässig trafik utan tillstånd döms för olaga yrkesmässig trafik till böter eller fängelse i högst 1 år. Det är inte fråga om olaga yrkesmässig trafik i de situationerna du beskrivit eftersom föraren inte kör yrkesmässigt. Högsta domstolen har uttalat sig såhär i frågan:

"För att det skall vara fråga om yrkesmässig trafik krävs att bilen ställs till allmänhetens förfogande i sådan omfattning att den kan anses vara systematiskt utnyttjad för förvärvsändamål. Det skall dock framhållas att redan den första körningen måste kunna utgöra yrkesmässig trafik, om det är utrett att det är fråga om en planerad yrkesmässig verksamhet som är avsedd att bedrivas även fortsättningsvis.", se NJA 2004 s. 385.

När du kör dina vänner och tar betalt för bensinen så har du inte ställt bilen till allmänhetens förfogande eftersom den inte kommer anses vara systematiskt utnyttjad för förvärvsändamål, därmed uppnår du inte de kraven som ställs för att dina handlingar ska vara brottsliga. Likaså när du och dina arbetskollegor turas om med att köra varandra till jobbet.

Med vänliga hälsningar,

Sohail Niknejad
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1076)
2021-01-15 Får minderåriga dricka alkohol medans jag kör bil?
2021-01-13 Påverkar olovlig körning möjligheten till körkortstillstånd?
2021-01-10 När har polisen rätt att återkalla ditt körkort?
2021-01-06 Kan jag bli av med körkortet om jag kört 154.3 km/h på en 110 väg?

Alla besvarade frågor (88087)