Svartkontrakt - Olagligt avtal

2019-07-31 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag tänkte hyra ut min hyreslägenhet svart, då jag provar att bo sambo och då tänkte jag slippa betala dubbla hyror. Jag skrev ett kontrakt med en eventuellt hyresgäst som vid bestämd inflyttningsdag inte hade betalat hyran eller handpenning, fastän han borde ha gjort det enligt vårat avtal. Då fick han inte nycklarna till lägenheten från mig och han flyttade inte in förstås. Det går inte att lita på honom, att han kommer betala eller sköta sig i lägenheten. Jag har också bestämt att säga upp min hyresrätt nu och inte hyra ut i andra hand alls. Min fråga är, är jag bunden till honom på något sätt? Eller har personen rätt till lägenheten om man tar i hänsyn att han inte alls flyttat in eller betalat något till mig? Personen har också skrivit sig på adressen i skatteverket.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att hyra ut sin lägenhet svart är olagligt och det kan man bli straffad för. Eftersom svarta hyreskontrakt är olagliga, blir de civilrättsligt ogiltiga. Därmed är du inte bunden till motparten på något sätt. Personen har inte heller någon rätt till lägenheten.

Vänligen,

Claudia Lienert
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
BA Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:20
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1455)
2019-10-14 När kan lagen om uthyrning av egen bostad tillämpas?
2019-10-11 Andrahandsuthyrning under en lång tidsperiod - Kan man anmäla det till polisen?
2019-10-11 Betalningsansvar för hyresrätt vid handläggning och prövning i hyresnämnden
2019-10-11 Hyresgästs skyldighet att ersätta hyresvärd vid hyra av möblerat rum

Alla besvarade frågor (73761)