Styrelseledamot i bostadsrättsförening har ifrågasatt ordföranden, föreligger förtal?

En bostadsrättsförening anger i sina nya stadgar att föreningen har rätt att ta ut en avgift vid andrahandsupplåtelse.

Någon månad innan stadgarna blivit registrerade och godkända hos Bolagsverket tar ordföranden i bostadsrättsföreningen ut en avgift av en medlem, som ska hyra ut sin lägenhet i andra hand.

En styrelseledamot skickar mail och påpekar att ordföranden gjort fel.

Ledamoten påstår att:

1. Ordförande har gjort sig skyldig till överträdelse av sin befogenhet/behörighet, då styrelsen inte tagit beslut om avgiftens storlek och inte heller beslutat att ordförande själv hade rätt att besluta om avgiftens storlek.

2. Ordförande har också begått ett brott mot stadgarna, då föreningen inte hade rätt att vid denna tidpunkt ta ut någon avgift, eftersom stadgarna ännu inte var registrerade hos Bolagsverket.

3. Styrelseledamoten skriver också: "Vad var det för avgift? Var det en privat avgift? " Ordförande påstår nu att styrelseledamoten med dessa frågor anklagat honom för förskingring och stöld.

Kan man anse att ordförande har rätt i sitt påstående, eller kan man anse att ordföranden

gör sig skyldig till förtal eller falsk anklagelse genom att påstå detta?

Hur ser ni på dessa tre frågor?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Slutsats

Det är min uppfattning att dessa påståenden/intuitioner inte bör klassificeras som förtal. Har e-posten skickats direkt till ordföranden kan det eventuellt istället vara fråga om brottet förolämpning (5 kap. 3 § brottsbalken). Även detta är dock tveksamt, med hänsyn till ordens ringa betydelse i detta fall. Återigen, en polisanmälan kan alltid upprättas.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo