Strafföreläggande vs. rättegång vid trafikbrott

2017-11-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej. I somras gjorde jag en vänstersväng på landsväg och det kom två bilar från vänster då den bakomliggande bilen var en polisbil, jag tyckte att de var bra avstånd från mig så jag bestämde mig för att genomföra svängen. Ingen olycka skedde men jag märkte att bilarna som kom från vänster körde i högre fart än vad jag hade förutspått samt att polisbilen låg alldeles för tätt in på bilen framför dem. Polisen gjorde en u sväng och stoppade mig för vad de kallade en "felaktig vänstersväng". Polismannen som körde var mycket otrevlig och hans kvinnliga kollega var tveksam till det hela och även sa till mig att hon inte var säker på att jag hade gjort något fel. Jag har nu fått hem en strafföreläggande. Jag anser inte att jag gjorde något fel, jag tror att polisen körde för fort och pressade bilen framför på att även han körde för fort. Har jag något att vinna på att bestrida? Kan jag vänta mig rättegångskostnader då? Kan straffet bli mer än penningböter?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av 1 § i 31 kapitlet i Rättegångsbalken framgår att en tilltalad i ett brottmål som döms ska ersätta staten för kostnaden att hämta hen till rätten, blodprovstagning, blodundersökning , urinprovstagning och urinundersökning som görs för utredning om brottet. En tilltalad som haft en försvarare som betalats av allmänna medel är skyldig att ersätta staten även för denna kostnad.

Straffet som kan komma att utdömas är penningböter, i enlighet med 14 kapitlet 3 § i Trafikförordningen. Se här.

Om du har något att vinna på att inte godta strafföreläggandet är upp till dig att avgöra. Eftersom du själv inte anser att du har gjort något fel kan det anses bättre att få saken prövad i en rättegång för att bedöma skuldfrågan.

Hoppas att du fick svar på dina frågor!

Jenny Ångström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1251)
2021-11-30 Tillåtande av olovlig körning
2021-11-30 Hur kan man få hjälp av Lawlines juristbyrå?
2021-11-30 Vem bär ansvaret vid övningskörning?
2021-11-30 Är det olagligt att köra elscooter som kan gå i 40 km/h även om jag bara kör den i 25 km/h?

Alla besvarade frågor (97608)