Straff för hjälp till olovlig vistelse

2017-03-31 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej, har en fråga angående illegal invandring, om det visar sig att man har en illegal invandrare hemma i sitt hushåll ( utan att veta om det) , riskerar personen som bor där straff och i såntfall vad för typ av straff? Med vänliga hälsningar sandra
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar det som att din fråga gäller straffet för den person som döljer en utlänning som olovligen befinner sig i Sverige.

Den som aktivt döljer en sådan person i sitt hem (eller på annat sätt) blir ansvarig enligt utlänningslagen (20 kap. 7 §). Straffet är fängelse i högst två år eller, när omständigheterna är förmildrande, böter. Lagen har också ett krav på att man ska ha agerat i vinstsyfte. Detta gäller antingen att det är fråga om en enstaka handling mot ersättning eller en systematiskt bedriven verksamhet i vinningssyfte. Handlingar som utförs av ideella skäl (t.ex. humanitära engagemang) undantas från straffansvar.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1206)
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?
2021-07-23 Kan min amerikanska flickvän få uppehållstillstånd i Sverige?
2021-07-23 Gift med svensk medborgare, kan jag få permanent uppehållstillstånd?

Alla besvarade frågor (94253)