Straff bokföringsbrott

2017-10-31 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag har blivit polisanmäld för bidragsbrott av socialen för att jag fått 6600 kr för mycket per månad än jag har rätt till. Totala summan handlar om 40 000 kr. Undrar vad ett sådant straff kan bli om jag blir dömd? Kan dom ta pengar från mig trots att jag bara lever på försörjningsstöd ? Vilka gränser finns för olika summor inom bidragsbrott?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man döms för bidragsbrott enligt 2§ Lagen om bidragsbrott kan man dömas till fängelse i upp till 2 år. Detta är förutsatt att det är ett brott av normalgraden. Om det är ett ringa brott stannar ofta straffet på böter, villkorlig dom eller fängelse i upp till 6 månader.

Ringa brott: Upp till 1 500 kr

Normalgraden: Upp till 200 000 kr

Grovt brott: Över 200 000 kr

Ovan ser du dom riktlinjer som finns för bedömning om brottet ska anses vara ringa, av normalgraden eller grovt. Detta är endast riktlinjer och kan ändras beroende på grund av omständigheter i det specifika fallet. Troligtvis kommer du, om du döms, att dömas till brott av normalgraden. I lagen anges det att straffet kan bli upp till 2 år fängelse. På åklagarmyndighetens hemsida anges dock att straffet ofta stannar på böter eller villkorlig dom.

Om det framställs ett krav på återbetalning kommer det att göras en bedömning av din ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga, innan ett beslut tas. Det är dock svårt att säga hur det kommer bli i ditt fall, det är en individuell bedömning som är olika från fall till fall.

Med vänlig hälsning

Isabella Chorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95782)