Störande granne

FRÅGA
Min ( enda) granne gör allt för att göra livet surt för mig. Lägger ut slaktavfall ca 100 m från mitt hus varpå ( trots staket ) mina hundar går dit och släpar hem älghuvuden, ben och allsköns äckel. Det har han kommenterat på fb , skjutit efter hundarna . Vi delar en väg som han totalt kör sönder med traktorn.Skällt ut min dotter när hon parkerade vid sidan av denna väg några timmar i samband med flytt. Även mig har han skällt på pga det. ( vägen är helt avskild och kan rimligen inte sylta någon. Bara jag bor här. ) Varit nära att köra på mig och hundarna med traktorn vid flertal tillfällen. Fotat in på min tomt och gjort en anonym anmälan av olovligt bygge. Myndigheten tyckte nog att det var lite konstigt och ingen påföljd skrevs.Stup i ett kör han upp och sen bara vänder och kör iväg.Öppnat grinden och släppt ut hästarna och även stängt in dom i stallet när han ska passera till sitt gärde. Utan att säga till. Plogade en iskana utanför mitt stall för skulle köra där senare på vintern med stockar.Företaget som skördade skogen hade jobbet beställts vintern innan. Trots det fick jag inget veta .En hästarna halkade så illa att den fick akut avlivas.Bor ensam här och är rädd. Vad ska han göra härnäst, spionerar han på mig ( kamera?) ? Psykiskt mycket pressande . Det påverkar mig så jag knappt vågar vara ute i trädgården. Vet inte vad han är ute efter. En gång skrev jag ett kort och frågade om han ville köpa mitt hus. Inget svar. Vad kan jag göra ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Av din beskrivning låter det i alla fall som om din granne kan göra sig skyldig till brott enligt brottsbalken (BrB), vilket betyder att du kan polisanmäla honom.

Brott mot frihet & frid

Om din granne stör er genom att till exempel gå in på din tomt, kontakta dig direkt eller på annat sätt störa dig i ditt liv och ditt hem kan det röra sig om något av brotten mot frihet och frid (kap. 4 BrB). Dessa brott kan föreligga om någon t. ex. går in på din tomt eller i ditt hem utan lov (hemfridsbrott), genom att man stör någon med oljud, hänsynslöst beteende på annat sätt (ofredande), eller om någon upprepat utsätter en person för den här typen av gärningar (olaga förföljelse).

Om din granne t. ex. anmäler dig hos polisen eller anger falska uppgifter om dig hos myndigheter och det riskerar att leda till att du besväras av myndigheterna, så kan det även röra sig om något av brotten i reglerna om mened, falskt åtal och annan osann utsaga (BrB 15 kap.).

Åtgärder

Jag kan inte säga säkert om och i så fall vilka brott din granne skulle kunna göra sig skyldig till, men du kan försöka och bör kontakta polisen och fråga om förutsättningen för att göra en anmälan. Är en anmälan inte möjlig men problemen fortsätter, grannen är svår att få kontakt med, uppvisar sjukdomssymptom eller om du till och med tror att han utgör en fara för sig själv, dig eller sin omgivning kan ni kontakta socialtjänsten i er hemkommun och fråga om de kan göra någonting.

Jag hoppas att detta har varit till er hjälp och att du kan hitta en lösning på problemet.

Med vänliga hälsningar,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (986)
2020-08-10 Smygfilmad under samlag - Brott?
2020-08-04 Vad ska jag göra om jag utsätts för olaga hot?
2020-08-04 När räknas det som olaga intrång och när räknas det som hemfridsbrott?
2020-08-04 Är det olagligt att ta kort på barn?

Alla besvarade frågor (82701)