Stämma socialen?

2017-07-29 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Kan jag stämma Skärholmens Socialtjänst på dessa grunder? : Jag blev kallad med mina barn (3 och 5) år pga anonym orosanmälan från en granne. Vid mötet ville man efter att ha frågat barnen vad som är bra med mamma respektive pappa tala med mig i enrum. Man sa att barnen fick vara i ett rum bredvid och leka. Efter en stund vill handläggaren på mottagnings enheten prata enskilt med barnen. Jag sa nej då detta gällde en anonym anmälan och jag kände mig kränkt. Min 5 åring ville efter ca 15 min i lekrummet gå på toa, hon kom och sa det. En främmande socialsekreterare erbjöd glatt att följa med. Jag får sedan åka hem och vänta på besked huruvida det blir utredning eller ej. Vid nästa besök närvarade jag och barnens pappa ( har gemensam vårdnad ) där får vi veta att man lägger ner orosanmälan från grannen men måste enligt lag inleda utredning eftersom min dotter sagt till en kollega ( kvinnan som följde med till toabesöket) att vi slår henne. Det lät helt orimligt i mina öron att min dotter ska vräka ur sig något sånt på väg till toaletten bara sådär. Obs! Jag vet ju själv att jag inte slår mina barn. Ett par dagar senare frågar jag min dotter diskret om de hade roligt i lekrummet den dagen jag var med dem, då sa hon att kvinnan som följde med till toalettet var med dem hela tiden och frågade saker om dagis, mamma och pappa, hemmet och lillebror. Man har utan mitt medgivande och min vetskap förhört mina barn utan att utredning inletts för att NU inleda utredning på dessa grunder.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att hamna under utredning hos socialen kan många gånger upplevas som kränkande, och socialtjänsten har en skyldighet att utreda efter de har fått in en orosanmälan precis som du skriver, men det måste ju självklart gå till på rätt sätt.

Att stämma socialtjänsten är möjligt, men det är dessvärre en besvärlig process och det är oftast mycket svårt att nå framgång, både med eller utan jurist. Det bästa alternativet om man känner sig kränkt och upplever att socialtjänsten har gjort fel är nästan alltid att vända sig till tillsynsmyndigheten för socialtjänsten, Inspektionen för vård och omsorg, (IVO). IVO har alltså som syfte att granska så att allting går rätt till i socialtjänstens myndighetsutövning och det är alltså dit jag skulle råda dig för att klaga på hur socialtjänsten har hanterat ditt ärende.

Om du vill göra en anmälan hos IVO så kan du göra det här!

Hoppas att svaret hjälpte dig och att allt går väl!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1311)
2021-07-27 Vart ska man vara folkbokförd?
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?
2021-07-21 Får min före detta fru behålla mitt efternamn när hon gifter om sig?
2021-07-21 Diskriminerande vaccinationspass?

Alla besvarade frågor (94276)