Spela in samtal med ex-partner

FRÅGA
Vid konflikt med expartner gällande vårdnad undrar jag ifall jag får spela in våra personliga samtal vars båda deltar under samtalen och inspelningen?Inspelningen sker digitalt via diktafonprogram på mobiltelefon.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Att spela in ett samtal där de medverkande parterna inte känner till att samtalet spelas in är som huvudregel olagligt. Brottet kallas olovlig avlyssning och kan enligt 4 kap 9a§ brottsbalken leda till böter eller fängelse i högst två år. Om personen som spelar in själv deltar i samtalet som spelas in kan olovlig avlyssning inte aktualiseras eftersom det är tillåtet att spela in samtal som man själv medverkar i.

Det finns inga lagstadgade krav på att den som spelar in ett samtal ska informera övriga deltagare om detta under förutsättning att den som spelar in också deltar i samtalet. För din fråga innebär det att du får spela in samtalen med din ex-partner så länge du själv deltar, alltså hörs i inspelningen. Om du själv inte är en del av samtalet och övriga deltagare inte känner till inspelningen aktualiseras brottet olovlig avlyssning som jag nämnde inledningsvis.

Vänligen,

Astrid Niva-Lindmark
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (831)
2019-10-18 Får en lärare spela in ett möte med rektorn?
2019-10-16 Min granne för högt oljud som stör mig, vad kan jag göra?
2019-10-13 Vart går gränsen för bostaden vid hemfridsbrott?
2019-10-12 Olagligt att skapa och använda facebookprofil med annans namn?

Alla besvarade frågor (73783)