Spela in konversation utan tillåtelse

FRÅGA
Hej. Får en Leg. Psykolog spela in vårt samtal utan min tillåtelse?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler som rör inspelning av samtal utan medgivande hittar du i 4 kap. brottsbalken om brott mot frihet och frid.

Att spela in ett samtal där de som spelas in inte känner till att samtalet spelas in, är som huvudregel olagligt. Brottet kallas olovlig avlyssning och kan enligt 4 kap 9 a § brottsbalken leda till böter eller fängelse i högst två år. Dock räknas det inte som olovlig avlyssning om personen som spelar in samtalet själv deltar i det. Det är alltså tillåtet att spela in samtal som man själv medverkar i. Det finns inte heller något lagstadgat krav på att den som spelar in ett samtal ska informera övriga deltagare om att samtalet spelas in, under förutsättning att den som spelar in också deltar i samtalet.

Svaret på din fråga är alltså att inspelningen är laglig under förutsättning att psykologen som spelade in samtalet också hörs på ljudupptagningen.

Hoppas jag svarade på din fråga!

Eric Leijonhufvud
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 059 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:44
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (813)
2019-09-14 Olovligen befinna sig i annans trädgård
2019-09-07 Vägrar logga ut från konto på laptop, åtgärder?
2019-09-03 Jag blir hotad av mannen som är pappa till mitt ofödda barn, vad ska jag göra?
2019-09-02 Vad innebär brottet "grov fridskränkning"?

Alla besvarade frågor (72849)