Spärrtid vid återkallelse av körkort

2017-11-29 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! Fick idag ett svar från Er gällande rattfylla. Och idag kom ett brev ifrån Transportstyrelsen där står; " Ditt körkort återkallades tills vidare den 23:e November 2017, eftersom du var misstänkt för rattfylleri. Det är nu klart att Du gjort dig skyldig till det brottet. Det framgår av ett strafföreläggande som Du godkänt. Transportstyrelsen kan därför fatta ett slutligt beslut. De bestämmelser som gäller i ditt fall är följande: 5 kap. 3 par. 1b och 5 kap. 6 och 18:e paragrafen". Jag hade 0,40 i promille och 0,10 i utandningsluften, körde c:a 800 m. I mitt tidigare yttrande till Transportstyrelsen har jag bl.a. angett att jag aldrig tidigare är straffad, stort behov av körkort osv. Vad jag undrar över är hur länge mitt körkort kommer att återkallas? Och varför det i brevet står;" Ditt körkort återkallades tills vidare den 23:e November 2017". Detta datum har ju inte ens inträffat ännu? Alltså på " lätt svenska" vad hela detta handlar om, och då hur länge man kan förväntas bli av med körkortet o hur lång tid det dröjer innan slutligt beslut? Mkt tacksam för Ert svar!
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Brevet du fått av Transportstyrelsen innehåller det slutliga beslutet angående återkallelsen samt spärrtiden på ditt körkort. Enligt 5 kap. 6§ körkortslagen (KörkL) kan spärrtiden för ditt körtkort bestämmas till minst en månad och högst tre år. Detta innebär att du inte kan ansöka om ett nytt körkort under denna tidsperiod. Detta framgår från de lagrummen som Transportstyrelsen hänvisar i ditt brev (läs mer här).

Om jag tolkar din beskrivning korrekt, så verkar det som att spärrtiden på ditt körkort har bestämts gälla fram till den 23:e november 2017. Jag förutsätter att ditt körkort därmed har återkallats minst en månad innan detta datum.

När din spärrtid har gått ut, måste du ansöka om ett nytt körkort. Du kan läsa mer hur du ansöker om ett nytt körkort på Transportstyrelsens hemsida, här.

Om du behöver mer hjälp, hör gärna av dig till vår telefonrådgivning på 08-533 300 04
Öppettiderna är måndag–fredag kl. 10.00–16.00

Vänligen,

Samuel Westerlund Rashidi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?