Spärrtid av körkort vid brottslighet

2017-09-07 i Trafik och körkort
FRÅGA
HejJag har precis avtjänat ett fängelsestraff på 20 månader effektiv tid för en grov misshandel och sist jag åkte fast för rattfylla var 2006. Mina två frågor är: 1. påverkar min dom ang grov misshandel spärrtiden för ett körkortstillstånd?2. när börjar spärrtiden att räknas ifrån?Mvh Johan
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allvarliga brott som inte har med trafikkörning att göra, t. ex. grov misshandel, kan leda till att transportstyrelsen återkallar ett körkort. Om transportstyrelsen bestämmer sig för att återkalla ett körkort beslutar de i samband med återkallelsen om en spärrtid mellan en månad till tre år. Läs mer om anledningar till återkallelser här.

Angående när spärrtiden börjar räknas kan det beräknas på lite olika sätt enligt 7 kap. 8 § körkortslagen. Det ska räknas från dagen du fick veta om beslutet eller lämnade ifrån dig körkortet. Om polisen tog körkortet ifrån dig direkt när du åkte fast för rattfylla ska det räknas från den dagen. De kan också besluta om en annan dag det ska räknas ifrån vilket då anges i beslutet.

Du behöver ansöka om körkortstillstånd och ev. göra ett nytt förarprov beroende på hur lång tid spärrtiden blev efter deras beslut.

Jag länkar också två andra sidor från transportstyrelsen. Den ena handlar om att söka nytt körkort efter en återkallelse och den andra leder dig till hur man gör för att söka körkortstillstånd.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (992)
2021-11-30 Rattfylleri och läkarintyg
2021-11-30 Lättare att ta körkort innan jag får en fällande dom?
2021-11-30 Kan körkort återkallas innan dom fallit?
2021-11-30 Vad gäller om prövotiden för körkort hinner gå ut innan en återkallelse fastställs?

Alla besvarade frågor (97709)