Socialtjänsten och straffansvar för minderårig
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Brott & Straffansvar för barn under 15
Enligt 1 kap. 6 § Brottsbalken (BrB) får någon som är under 15 år inte dömas till påföljd för ett brott. Det utesluter dock inte att barn kan hållas ansvariga på andra sätt. Beroende på skadorna som det andra barnet fick kan det bli allt från ringa misshandel (3 kap. 5 § BrB) till vållande till kroppsskada (3 kap. 8 § BrB) eller ibland ofredande (4 kap. 7 § BrB). En tumregel är att misshandeln är ringa om offret inte behöver uppsöka sjukhus. Men även hur man utövar misshandeln brukar vara ett hjälpmedel i bedömningen, att slå någon med öppen handflata brukar oftast leda till att misshandeln är att bedöma som ringa till skillnad mot att med knuten näve utdela ett slag mot en annan människa vilken är att bedöma som misshandel av normalgraden.
Samtycke (24 kap. 7 § BrB) till brott är en ansvarsbefriande grund. Det tar sikte på situationer där ett brott anses föreligga men frågan är om ansvar för gärningen ska finnas. Samtycke spelar alltså ingen vidare praktisk roll i ditt fall då ditt barn inte får någon straffrättslig påföljd. I vissa fall kan åklagaren föra en bevistalan (38 § Lagen om unga lagöverträdare, LuL) mot den minderåriga för att konstatera skuld (utan påföljd), men det blir inte relevant i ert fall.
Eftersom det inte finns något straffansvar att utkräva från ditt barn så lägger polisen ned förundersökningen, såvida inte socialnämnden bedömer att en utredning är av relevans (31 § LuL). När barn blir anmälda för brott skickar dock polismyndigheten nästan alltid en orosanmälan till Socialtjänsten angående händelsen (34 § LuL).
Socialtjänstens ansvar
Socialtjänsten har det främsta ansvaret vid brott som begås av barn under 15 år. När Socialtjänsten får in en polisanmälan måste de göra en förhandsbedömning där de avgör om en utredning ska inledas eller inte. Förhandsbedömningen ska ske skyndsamt, oftast senast tio dagar efter att polisanmälan kommit in. Hur förhandsbedömningen går till beror på vilken kommun du bor i; i vissa kommuner skickas endast ett brev till föräldrarna med erbjudande om att ha samtal om det som hänt, i andra kommuner inleds alltid en utredning. Om en utredning inleds är dess främsta syfte att avgöra vilka lämpliga åtgärder som barnet behöver, ofta i form av stöd eller vård. Du kan läsa närmare om detta i socialtjänstens handbok Barn och unga som begår brott. Till exempel kan de föreslå att ditt barn ska ha en kontaktperson. Kontaktpersonen är en särskilt utvald vuxen person som ska kunna ge ditt barn stöd och vägledning (3 kap. 6 b § första stycket SoL).
Sammanfattning
Vad socialtjänsten anser att det ditt barn har gjort ska rubriceras som har ingen bindande straffrättslig verkan. Att socialtjänsten anser att ditt barn har begått misshandel betyder inte att ditt barn kommer dömas för misshandel, dels för att polisen lagt ner utredningen och dels för att ditt barn är under 15 och inte kan utdömas någon påföljd för brott. Att socialtjänsten kontaktar er och vill ha samtal enligt vad som har hänt är fullt normalt och i enlighet med lagar och riktlinjer. Under samtalet får du och ditt barn tillfälle att förklara er version av vad som har hänt för socialtjänsten. Att anmäla socialtjänsten skulle i nuläget inte åstadkomma något.
Likväl har det andra barnets föräldrar rätt att anmäla händelsen till polismyndigheten. Att anmäla en sådan händelse till en relevant myndighet, såsom polismyndigheten, kan inte utgöra förtal enligt 5 kap. 1 § BrB. Det är dock ett brott att falsk beskylla någon för brottslig gärning enligt 15 kap. 7 § BrB, men enligt vad du beskrivit är det inte troligt att det andra barnets föräldrar gjort sig skyldiga till något sådant.
Som utgångspunkt, baserat på vad du berättat, är alltså vad som händer i er situation just nu den normala proceduren. Det bästa ni kan göra i nuläget är att invänta samtalet med Socialtjänsten för att berätta er sida av händelserna och höra på vad Socialtjänsten har att säga. Det kan mycket väl vara så att Socialtjänsten inte anser att något behövs, och då händer inget mer.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,