Sms-storma någon mot personens vilja - brott?

2017-04-25 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Min pojkväns ex (i 50-års åldern) har svårt att acceptera att det är slut mellan dom. När han inte svarar på sms har hon börjat skicka till mig istället samt ringt. Det är ingående beskrivningar med vad dom gjort/gör (som inte stämmer), allt för att såra mig och så split mellan mig och min pojkvän. Hon har även kommit hem till honom när jag var där för att prata med honom, men fick ett spel när hon såg mig och åkte iväg. Jag har inte svarat på hennes sms tidigare. Men nu känner jag att det får vara nog och vill klargöra för henne att det hon håller på med är olagligt. Så jag skulle behöva er hjälp med vad jag kan ta till i mitt sms så hon förhoppningsvis förstår allvaret och slutar en gång för alla.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Att ringa, skicka brev/e-mail/sms upprepande gånger mot annans persons vilja kan faktiskt innebära ett ofredande enligt Brottsbalkens mening, se 4 kap 7 § BrB. Detta är ett brott som kan generera böter eller fängelse högst 1 år. Om du känner dig illa berörd av innehållet eller mängden meddelanden du får skickat till dig av den här kvinnan, kan du faktiskt eller rent av bör anmäla det till Polisen. Men du kanske först borde tydliggöra för henne hur du upplever hennes beteende och kanske även nämna att detta faktiskt kan utgöra ett brott. Hon kanske precis som du säger backar när hon inser allvaret.

Önskar dig lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Mathilda Rova
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom (18)
2021-07-09 Gärningsman begår brott mot B i tron om att det är A (error in persona)
2021-04-11 Utkastad efter försök till sex; vilka brott blir aktuella?
2020-12-17 Vad kan jag få för straff för drograttfylleri?
2020-08-02 privat eller offentlig försvarare och vilken påföljd för misshandel och olaga hot?

Alla besvarade frågor (94628)