Släktingars arvsrätt

Hej,

Min mors morbror gick bort i december. Han har testamenterat att hans kvarlåtenskap skall tillfalla hans fru samt hennes bröstarvingar. Om hon avlider så tillfaller hans kvarlåtenskap 1/4 till hennes barn.

Vad innebär det för oss som är hans släkt?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer i mitt svar att hänvisa till ärvdabalken (ÄB), som du hittar här, och att ge en övergripande bild av grundreglerna i den svenska arvsrätten som kan vara av intresse för dig.

Bröstarvingar kan inte göras helt arvlösa

En person är i stort sett fri att testamentera sin kvarlåtenskap till vem/vilka hen vill med begränsningen att man inte kan göra sina barn (bröstarvingar) helt arvlösa, se 7:1 ÄB där det anges att en bröstarvinges laglott utgörs av halva arvslotten. Under förutsättning att en bröstarvinge jämkar testamentet enligt 7:3 ÄB så har hen alltid rätt till sin laglott. I övrigt är huvudregeln att man som släkting inte kan göra någon legal arvsrätt gällande om det finns ett testamente som strider mot reglerna.

Om 75 % av morbroderns kvarlåtenskap ska tillfalla hans släktingar enligt de legala reglerna tillämpas 2 kap. ÄB, under förutsättning att det inte anges i testamentet hur de ska fördelas. I 2:1 ÄB anges att bröstarvingar är närmaste arvingar och att barn till en avliden bröstarvinge träder in i dennes ställe. Denna regel kallas för istadarätten och är obegränsad vilket innebär att om det finns barnbarnsbarn osv. så träder de istället för avlidet barnbarn osv. Finns varken barn eller barnbarn (osv. enligt istadarätten) men föräldrar i livet, delar de på arvet enligt 2:2 1 st. ÄB. Om en förälder är avliden delar den avlidnes syskon på den förälderns del och i avlidet syskons ställe träder dennes barn. Om det inte finns några syskon eller syskonbarn men en förälder i livet ärver den föräldern hela kvarlåtenskapen, se 2:2 2 st. ÄB. I 2:2 3 st. ÄB finns regler om halvsyskons arvsrätt.

I 2:3 ÄB finns regler om den avlidnes far- och morföräldrars arvsrätt, för det fall någon av dem finns i livet men varken bröstarvingar, föräldrar, syskon eller syskonbarn till den avlidne gör det.

2 kap. ÄB är alltså uppbyggt så att man först uttömmer möjligheterna till arv enligt 1 § (första arvsklassen, bröstarvingar) och först om det inte finns några arvingar enligt de bestämmelserna går man vidare till 2 § osv. till 3 § (andra och tredje arvsklasserna). I 4 § anges att andra släktingar än som angivits i 1–3 §§ inte har någon legal arvsrätt. Det innebär t.ex. att kusiner inte ärver varandra.

Sammanfattningsvis i ditt fall

För det fall din mors morbror har bröstarvingar kan han inte göra dem helt arvlösa eftersom de har rätt att få ut sin laglott enligt 7:1 och 7:3 ÄB. Har han däremot inte det är han fri att fördela sin kvarlåtenskap som han vill enligt testamente, t.ex. till sin fru och hennes barn, till 100 % eller till 25 % (eller annan andel såklart). Om 75 % av kvarlåtenskapen ska fördelas mellan morbroderns legala arvingar, och det inte finns något angivet i testamentet, är utgångspunkten 2 kap. ÄB.

En förutsättning för att ett testamente ska vara gällande är att det uppfyller formkraven som återfinns i 10:1 ÄB. Annars är det ogiltigt enligt 13:1 ÄB.

Jag hoppas att du känner dig nöjd med svaret

Mvh

Maja Stolt RosellRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo