Skyldigheter mellan medlånstagare

2017-10-04 i Fordringar
FRÅGA
Hejsan.Min ex.make betalar ej av på privatlån som vi fortfarande har tillsammans. Det rör sig om många 10000-tals kronor, och det tickar på varje månad. Jag betalar in dem, för att slippa anmärkningarVad kan jag göra mer än att starta ärenden hos Kronofogden? Har två ärenden där som väntar på att verkställas, dvs drivas in. Men jag kommer snart själv att hamna hos fogden om jag inte börjar få betalt snart... Har ej råd att hur länge som helst gå back ca 3000 i månaden. Tacksam för svar!
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

Som medlånstagare är man solidariskt betalningsskyldiga, såvida inte annat är föreskrivet i avtalet. Jag utgår ifrån att det avtal ni ingått med banken inte säger något annat. Det innebär tyvärr att banken kan välja vem av er de kräver betalning av, se 2 § 1 stycket skuldebrevslagen. Precis som du skriver, har dock rätt att i din tur kräva betalning av ditt ex för hans andel. Om du exempelvis betalar 10 000 kr, blir ditt ex skyldig dig 5 000 kr, se 2 § 2 stycket skuldebrevslagen.

Jag rekommenderar dig att (i) granska avtalet för att se hur skulden är reglerad. Även om det är mycket osannolikt, kan det vara så att du och ditt ex inte är solidariskt betalningsskyldiga, (ii) kontakta borgenären, förklara din situation och att du hoppas kunna nå en alternativ uppgörelse som fungerar för er båda, (iii) slutligen, när du kräver ditt ex på pengar via Kronofogden, ange också att du begär ränta i enlighet med 6 § räntelagen. I annat fall kommer inte räntan löpa.

Lycka till!

Elias Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (813)
2021-07-27 Är en faktura bindande?
2021-07-25 Kan jag parkera fel när jag står uppställd för att släppa av en person?
2021-07-11 Ökad ränta trots betalning i tid
2021-07-11 Hur ska jag gå tillväga för att få tillbaka depositionsavgiften?

Alla besvarade frågor (94271)